Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 28. 14:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vona Gábor reméli, hogy az OVB ellenáll a politikai nyomásnak a népszavazási kezdeményezésük ügyében

Vona Gábor reméli, hogy az OVB ellenáll a politikai nyomásnak a népszavazási kezdeményezésük ügyében

A Jobbik elnöke reméli, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) "ellen tud majd állni a rá nehezedő politikai nyomásnak" és lehetővé fogja tenni, hogy megkezdődhessen az aláírásgyűjtés a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló jobbikos népszavazási kezdeményezéséről. Erről Vona Gábor beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki pártelnök szombati évértékelő beszédében jelentette be: pártja ezen a héten népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy ha valaki súlyos erőszakos bűncselekményt követ el, akkor vonják meg tőle és egész családjától a segélyeket.
Vona Gábor hétfőn megerősítette: a hét második felében juttatják el a kezdeményezésüket az OVB-nek, amelyen jelenleg is dolgoznak a párt jogászai a javaslat formai okokból történő elutasításának elkerülése érdekében.
A pártelnök a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését nem tartja nehéz feladatnak, mert szerinte ezt a kérdést a társadalom "olyan elsöprő többsége" támogatja, amely egy sikeres népszavazáshoz is elegendő.
Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban elszaporodtak a súlyos, életellenes bűncselekmények az országban, ráadásul "az ilyen esetekben a bűnelkövetők nem egy esetben olyanok, akik közvetlenül vagy családjukon keresztül közpénzből élnek".
Hozzátette: a Jobbik azért vette "saját kezébe" a probléma rendezését, mert a kormány fel sem ismerte azt.
A Jobbik javaslata szerint a megvonás azokat a szociális jellegű támogatásokat érintené, amelyek nem a gyermekneveléshez kapcsolódnak. Így például a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt, vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat - ismertette Vona Gábor, aki szerint ezért nem igaz, hogy a Jobbik a gyermeket sújtaná a szülő által elkövetett súlyos bűncselekmény miatt. Javaslatuk csak azokat a szülőket érintené, akik "olyan gyermekeket nevelnek, akik a közrendet súlyos mértékben károsítják" - mondta.
Leszögezte azt is, hogy csak a súlyos életellenes bűncselekményekre vonatkozna a javaslatuk.
Kiemelte: a Jobbik súlyosabb szabályozást is el tudna képzelni a kérdésben, de álláspontjuk szerint a jelenlegi törvényi környezetben ez a kérdés csak ezen keretek között bocsátható népszavazásra.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket