Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vona: a Gárda mindig számíthat a Jobbikra

Vona: a Gárda mindig számíthat a Jobbikra

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról szombaton a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

Vona Gábor beszédében azt mondta: sok probléma van jelenleg az országban, ezek közül kiemelte Magyarországnak az Európai Uniótól való függőségét, a szociális bizonytalanságot, a munkahelyek hiányát, valamint a 'cigánybűnözést', amely szerinte 'demográfiai probléma'.
A politikus szerint ezekre a gondokra 'három csapással' kellene válaszolni, és 'helyre kell állítani' az ország függetlenségét, 'vissza kell venni' a hazai piacokat a 'multiktól', és 'a cigányság törvényen kívüli százezreit vissza kell szorítani'.
Vona szerint a Magyar Gárda mindig számíthat a Jobbik támogatására, hiszen egyazon cél érdekében jöttek létre.A szombati rendezvényen jelen voltak többi között a Kárpát Haza Őrei Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat.

A rendezvényen részt vevők a Hősök terének körülbelül a negyedét töltötték meg. Az egyik felszólaló szerint is csak negyedannyian voltak, mint a gárdatagok öt évvel ezelőtti avatásán. A gárdatagok Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy száz antifasiszta tartott ellendemonstrációt. Az ellentüntetők közül a rendőrség több embert is előállított. A rendezvényt több száz rendőr biztosította, de komolyabb atrocitásra nem került sor.

A Magyar Gárda megalakulásának évfordulójára a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt.

Provokátorok
A rendőrségi honlapon olvasható tájékoztatás szerint az Andrássy útról egy külföldi és két magyar állampolgárságú, a rendezvény ellen demonstráló nőt állítottak elő a rendőrök rendzavarás miatt. A jogsértést a rendőri felszólítás ellenére nem fejezték be, ellenük szabálysértési eljárás indul.

Az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán egy álszakállas férfi a körülötte lévőket provokálta, hozzá egy másik férfi is csatlakozott. A rendőrök igazoltatták őket, majd miután egyikük folytatta a provokálást, a rendőrök testi kényszert alkalmaztak, megbilincselték és előállították.A rendezvények délután 5 órakor értek véget. A földalatti újra teljes vonalon jár, a buszjáratok és a trolibuszok pedig már jóval korábban megindulhattak.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket