Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. November 22. 12:17, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Visegrádi államfői csúcstalálkozó kezdődött Prágában

Visegrádi államfői csúcstalálkozó kezdődött Prágában

Visegrádi államfői csúcstalálkozó kezdődött szerda délelőtt a prágai Hradzsinban.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezett Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő, akiket katonai tiszteletadással fogadtak a Hradzsin első várudvarán.

A cseh elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a négy államfő megvitatja a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserél időszerű nemzetközi kérdésekről.

A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-es országok korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának biztosítása, valamint a határokon átnyúló együttműködés is.

Az elnökök megvitatják a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit.

A tájékoztatás szerint a délelőtti plenáris ülés után a Hradzsin Spanyol termében az elnökök meghallgatják a Visegrádi Kvartett koncertjét, majd közös munkaebéden vesznek részt.

A találkozó eredményeiről az államfők délután sajtóértekezleten adnak tájékoztatást.

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

Címkék: V4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.