Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Május 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Új helyszínekkel bővül a Nemzeti Vágta programja idén

Új helyszínekkel bővül a Nemzeti Vágta programja idén

Új magyarországi és határon túli helyszínnel bővül a Nemzeti Vágta programja idén: Érd és Eszék is csatlakozik az elővágták sorához.

A versenyeket május 18. és augusztus 25. között bonyolítják le, a továbbjutók pedig október 19-én és 20-án állhatnak rajthoz a budapesti Hősök terén megrendezett döntőben - tájékoztatták az szervezők hétfőn az MTI-t.

A fővárosi döntőre a lovasok 16 helyszínen kvalifikálhatják magukat, az elővágtasorozat május 18-án Topolyán indul a Vajdasági Vágtával. A Nemzeti Vágta 2018-as bajnoka, a temerini Nagy Arnold tavaly a Vajdasági Vágta győzteseként jutott be a budapesti döntőbe, majd a Hősök terén állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is egy kiemelkedő történelmi személyiség előtt tisztelegnek a Nemzeti Vágta szervezői: az idén Kazinczy Lajos, a 15. aradi vértanú előtt róják le tiszteletüket. Kazinczy Ferenc író honvédezredes fiát 29 évesen, 1849. október 25-én végezték ki Aradon.

A fiatal ezredes részt vett a pákozdi csatában, a tavaszi hadjáratban Klapka György dandárparancsnoka volt, majd a komáromi vár mozgóőrségének parancsnoka lett, végül a hétezer fős észak-erdélyi hadtest vezéreként tette le a fegyvert Zsibónál az orosz Grotenhjelm tábornok előtt. Az 1849. április 19-i nagysallói győztes ütközetben tanúsított helytállásáért megkapta a Magyar Katonai Érdemrendet.

A Nemzeti Vágta célja a lovas hagyományok felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése. A Hősök terén kialakított versenypályán a futamok között kocsitoló, ugró és fogathajtó versenyre is sor kerül, továbbá huszár és honfoglaló lovas hagyományőrző egyesületek, csikósok, trükklovasok és szabadidomítók produkciói szórakoztatják a közönséget.

Az Andrássy úti Vágta Korzón az induló települések mutathatják be népviseletüket, városuk, falujuk nevezetességeit, a tájegységükre jellemző népi iparművészeti és kézműves alkotásokat, szakmákat és lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

Címkék: Nemzeti Vágta, vágta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket