Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Július 09. 14:28, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tranzakciós illeték - MSZP: a spekulánsok helyett a szegényeket sújtja a sárgacsekk-adó

Tranzakciós illeték - MSZP: a spekulánsok helyett a szegényeket sújtja a sárgacsekk-adó

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését, mivel az nem a spekulánsok, hanem a szegény emberek pénzmozgásait sújtja.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a hétfőn elfogadni tervezett új tehernek már a neve is hamis, mivel azt csak akkor lehetne illetékként kezelni, ha az állam az abból befolyó bevételekből közvetlenül fedezne valamilyen szolgáltatást. "Sok kicsi sokra megy" - válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy a változtatások mennyivel nehezíthetik majd meg a háztartások életét. Józsa István kifejtette: ezentúl nem lehet majd úgy elmenni a közértbe, vagy adót, kamatot fizetni, hogy azt ne terhelje adó, ami a telefonadó akár csak szintén néhány száz forintjával kiegészülve már érezhető terhet jelenthet az alacsony keresetű családoknak.
Kiemelte, a kormány a sárgacsekk-adóval "jégszekrényben tartja" a magyar gazdaságot és a belföldi fogyasztást, így az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett munkahelyvédelmi akcióterv sem érheti el a célját. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emellett kitért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a tranzakciós illetékről szóló előterjesztéshez múlt pénteken benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatára is, amely szerinte tévesen kelti azt a látszatot, hogy a sárgacsekk-adó nem vonatkozik a hitelügyletekre, a valóságban ugyanis csak a hitelfelvétel kap mentességet, a törlesztőrészletek fizetése nem. Józsa István tájékoztatója végén összegzésként azt mondta, szerintük új adók helyett inkább a gazdaság teljesítőképességét kellene javítani azért, hogy "ne az emberektől kelljen elszedni a pénzt". Közölte továbbá, hogy az MSZP szeptember 6-án tartja azt az évadnyitó frakcióülését, amelyre korábban meghívták Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert is azért, hogy tájékoztatást kérjenek, miként alakul a kormány tervezett hitelfelvétele, illetve, hogy a szocialisták bemutathassák addigra elkészülő alternatív jövő évi költségvetési javaslatukat.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket