Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Szeptember 24. 13:44, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Thin Lizzy: először Budapesten a hard rock legenda

Thin Lizzy: először Budapesten a hard rock legenda

Soha nem játszott még Magyarországon a Thin Lizzy, de most fog: a hard rock zene történetének egyik meghatározó ír csapata november 13-án a Petőfi Csarnokban (PeCsa Music Hall) ad koncertet. Az este annak ellenére is izgalmas lehet, hogy a zenekarral azonosított frontember, Phil Lynott már több mint negyedszázada halott.

A Thin Lizzy olyan korszakalkotó dalok előadója volt, mint a Whiskey in the Jar (1973), a The Boys Are Back in Town (1976), a Don't Believe A Word (1976) vagy a Cold Sweat (1983), a csapat az 1969-től 1984-ig terjedő másfél évtized alatti működésével zenészek egész generációjára volt hatással világszerte.
Az 1969 decemberében Dublinban alakult együttes valósággal berobbant friss hangzásával és szokatlan megjelenésével a zenei életbe. Az első korszak tizenkét albuma közül több a brit slágerlista élén kötött ki, közülük is az 1976-ban kiadott Jailbreaket a hard rock egyik csúcspontjaként szokás emlegetni. A Thin Lizzy az elsők között teremtett kapcsolatot a népzene és a rockzene között: a Whiskey in the Jar eredetije egy ír népdal volt a 17. századból.

A Thin Lizzy meghatározó egyénisége az énekes, basszusgitáros, dalszerző Phil Lynott volt. Az 1949-ben született zenész édesanyja ír, édesapja afro-guyanai származású volt, viharos gyermekkora és a családi konfliktusok visszaköszönnek dalszövegeiben. Phil Lynott igazi költő volt, a szövegek más szerzeményeivel együtt verseskötetként is megjelentek.
A nyolcvanas évek elejére Lynott szenvedélyei rabjává vált, ez vezetett először a Thin Lizzy feloszlásához, majd 1986-ban a zenész halálához - mindössze 36 éves volt. Emléke ma sem merül feledésbe: 2005 óta életnagyságú bronzszobra áll Dublinban, életét több regény, film, kiállítás is feldolgozta. Több világhírű zenekar, köztük a Metallica (Whiskey in the Jar), a Smashing Pumpkins (Dancing in the Moonlight) és a Mastodon (Emerald) is tiszteletét fejezte ki egy-egy Thin Lizzy-dal feldolgozásával.
A Thin Lizzy (amelyben még az aranykorban olyan zenészek is megfordultak, mint Gary Moore gitáros vagy a később az Ultravox frontembereként ismertté vált Midge Ure) 1996-ban ismét koncertezni kezdett, igaz, újabb stúdióalbum már nem készült. A felállásban napjainkra Brian Downey dobos maradt az egyetlen alapító tag, de Phil Lynott-tal zenélt Scott Gorham gitáros és Darren Wharton billentyűs is. Mellettük Damon Johnson gitáros, Marco Mendoza (Whitesnake, Ted Nugent) basszusgitáros és Ricky Warwick (Almighty) énekes alkotja a Thin Lizzyt.
A november 13-i budapesti koncertet szervező Concerto Music tájékoztatása szerint a zenekar sok év tervezgetés után idén belekezdett egy új album rögzítésébe. Scott Gorham gitáros ezzel kapcsolatban közölte: a vállalkozás a fényes múlt miatt kockázatos, de a közönség elvárása, az aktuális felállás összhangja, illetve Ricky Warwick szövegírói képessége egyértelművé tette számukra, hogy időszerű és lehetséges egy új Thin Lizzy-lemez elkészítése.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket