Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Július 05. 11:56, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tavares-jelentés - MSZP: a Fidesz kivezeti Magyarországot Európából

Tavares-jelentés - MSZP: a Fidesz kivezeti Magyarországot Európából

Az MSZP szerint a Tavares-jelentésre válaszoló parlamenti határozat pénteki elfogadásával a Fidesz világossá tette, hogy Orbán Viktor korlátlan hatalmának biztosítása fontosabb számára, mint a demokratikus alapértékek betartása.

Ezt Harangozó Gábor országgyűlési képviselő közölte az MTI-vel, hozzátéve: ez az út kivezeti Magyarországot Európából, ezért ehhez az MSZP nem asszisztál.
Az Európai Parlament szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A magyar Országgyűlés erre válaszul pénteken határozati javaslatot szavazott meg, amely szerint az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót. Igennel voksoltak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik politikusai, míg az MSZP-frakció távol maradt a szavazástól.
Az MSZP-s Harangozó Gábor közleménye szerint az EP jelentése olyan demokratikus alapértékek betartására szólította fel a Fideszt, mint a kormányzati hatalmat korlátozó fékek és ellensúlyok rendszerére épülő jogállam tiszteletben tartása, a szabad és teljes mértékben független igazságszolgáltatás, a tisztességes politikai verseny feltételeinek megteremtése, a sokszínű, semleges, és ha kell, kritikus sajtóviszonyokat biztosító médiaszabályozás, az elesett és kiszolgáltatott emberek, vagy a többségtől eltérő nemzeti, vallási, etnikai és nemi identitású társadalmi csoportok jogegyelőségének biztosítása.
Ha ezek az értékek a Fidesz számára még fontosak lennének, akkor végrehajtanák a javasolt módosításokat. Ez ugyanis a magyar emberek és nem az Európai Unió első számú érdeke - írta a szocialista politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket