Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 11. 14:28, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Albániában vizsgálja az állítólagos koszovói szervkereskedelemről szóló hírek helytállóságát John Clint Williamson amerikai ügyész.

Akit az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) augusztus végén nevezett ki a szervkereskedelmet kivizsgáló különleges munkacsoport élére – jelentette a belgrádi média pénteken.

A Koszovóra és Albániára kiterjedő vizsgálatot a Dick Marty svájci politikus által elkészített jelentésre alapozva végzi a munkacsoport. A jelentést 2010 decemberében fogadta el az Európa Tanács.

Williamson Tiranában már tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel és Ina Ramom közvádlóval. Az amerikai ügyész segítségüket kérte a vizsgálati eljárás lefolytatásához.

Az albán kormány szóvivője nem árult el részleteket a megbeszélésekről, amelyek szombaton is folytatódnak.
A Dick Marty-féle jelentés szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori hadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét.

Dick Marty azt írta jelentésében, hogy az UCK és néhány magas tisztséget betöltő koszovói személyiség a szerb fegyveres erőkkel vívott 1998–1999-es fegyveres konfliktus idején Koszovóból – többségükben szerb nemzetiségű – civileket hurcoltak az albán határ közelében felállított táborokba, ahol állítólag megölték őket, és szerveiket a feketepiacon értékesítették.

Hashim Thaci koszovói kormányfő és az albán vezetés is tagadja ezeket a vádakat, és elutasítják a Dick Marty-féle jelentést. Tirana, mindamellett, hogy „hazugnak” minősítette a vádakat, közölte: készen áll a területén lefolytatandó mindennemű vizsgálatra, és kész a munkacsoportnak is a segítségére lenni, hogy kiderüljön az igazság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.