Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Július 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Úszni is képes a patkánysejtekből és szilikonból létrehozott mesterséges "medúza"

Úszni is képes a patkánysejtekből és szilikonból létrehozott mesterséges

Úszni is képes a mesterséges "medúza", amelyet a patkány szívizomsejtjeiből és szilikon-polimerből hoztak létre a Harvard Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói.

A Medusoidnak elnevezett "lény" úgy működik, mint az emberi szívhez hasonlatos természetes biológiai pumpa, így modellként szolgálhat a szívműködés élettanának tanulmányozására. A kutatásról a Nature Biotechnology folyóiratban jelent meg tanulmány.
A Harvard Egyetem és a Caltech kutatói éveken át igyekeztek megfejteni, hogy miként "közlekedik" a medúza, amely pumpálva halad előre. A tudósok vizsgálták a medúza izmainak elhelyezkedését, azt, hogy testük miként húzódik össze, s ernyed el, valamint, hogy a folyadékdinamika miként segíti, vagy hátráltatja mozgásukat - olvasható a BBC News hírei között (http://m.bbc.co.uk/news/science-environment-18953034), valamint a LiveScience tudományos hírportálon. (http://news.yahoo.com/swimming-jellyfish-built-rat-cells-silicone-172816992.html).
Megértvén a medúza mozgásfunkcióit, a kutatók hozzáfogtak mesterséges "változatának" létrehozásához, a teremtményt vékony szilikon-membránon tenyésztett patkány-szívizomsejtek segítségével "növesztették". (A szilikonnak köszönhetően a lény nyolckarú medúza alakját öltötte). A "teremtményt" elektrolittal (elektromosságot vezető folyadékkal) feltöltött tartályba eresztették, amelybe mihelyt áramot vezettek, életre kelt a Medusoid. A szívizomsejtek azonban még az elektromos impulzus előtt elkezdtek összehúzódni. Az úszkáló, pulzáló "lény" viselkedése a szaporodást és a táplálkozást kivéve nagyon hasonlatos az igazi medúzákhoz.
Kevin Kit Parker, a Harvard Egyetem biomérnöke hangoztatta, hogy a mesterséges medúza a legkülönfélébb tudományágak számára hasznos lehet. A tengerbiológusok többet megtudhatnak a medúzák élettanáról, és arról, hogy miként hajtja magát előre. A komparatív (összehasonlító) biológia terén a Medusoid pumpálási funkciója összevethető a szívműködéssel, de hasznos modellként szolgálhat az úszók mozgásával foglalkozó sportkutatók számára is.
Kevin Kit Parker a Medusoidot új szívgyógyszerek kifejlesztésére alkalmazná, de a mesterséges medúza elősegítheti újfajta mesterséges szív megalkotását is. Következő lépésként azonban a Harvard Egyetem kutatója a medúzánál bonyolultabb állat "lemásolását" tervezi.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket