Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Augusztus 29. 09:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szimfonik Liv3 - Milkovics Mátyás zenei rendező a koncertről

Szimfonik Liv3 - Milkovics Mátyás zenei rendező a koncertről

Immár harmadszor rendezik meg a Szimfonik Live című koncertet. A közmédia napján, szeptember 7-én este harminc könnyűzenei énekes ad elő egy-egy ismert hazai vagy nemzetközi slágert az MR Szimfonikusok kíséretében a budapesti Millenáris parkban.

Az idei produkció címe stílszerűen Szimfonik Liv3, a próbák már hetek óta zajlanak, a koncerten ezúttal a rádió férfi-, női és gyerekkórusa is részt vesz.
Milkovics Mátyás zenei rendező az MTI-nek elmondta: zenekarával, a Neóval fellépett a tavalyi Szimfonik Live-on, 2012 áprilisa óta pedig önálló rovata van a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában, amelyben slágereket elemez zeneileg. "Valószínűleg e két dolog sikere játszott közre abban, hogy felkérést kaptam az idei koncert zenei rendezésére".
A Szimfonik Live-ban tavaly és tavalyelőtt ismert és népszerű hazai zenekarok, énekesek saját dalaikat adták elő szimfonikus átiratban, idén magyar és külföldi slágerek hangzanak el a hetvenes évektől napjainkig, olyan zenék, amelyek közel állnak a Petőfi Rádió szellemiségéhez.
"Óhatatlan, hogy abból a mintegy háromszáz dalból, amelyet az elmúlt több mint egy év során a Kultúrfitneszben elemeztem, jó néhány belekerül az idei műsorba. Példaként említhetem Gotye Somebody That I Used To Know című dalát, amelyet a Szimfonik Liv3-on Fábián Juli fog énekelni, a Rudimental Not Giving In-jét, amelyet Kovács Katitól hallhat a közönség, vagy a Basement Jaxx Good Luck-ját, utóbbit Judie Jay adja elő" - sorolta Milkovics Mátyás.
A mai slágerek mellett elhangzanak évtizedekkel ezelőtti slágerek is, köztük a Beatles Here Comes The Sun-ja az MR Vegyes Karától, Szécsi Pál Távolléte a Vad Fruttikból ismert Likó Marcelltől vagy Hofi Géza Lazítani-ja a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) frontemberétől, KRSA-tól.
A legtöbb esetben a produkció kérte fel az énekeseket egy-egy dal előadására, ám például Lovasi András maga választotta, hogy elénekelje Chris Isaak nyolcvanas évekbeli slágerét, a Blue Hotelt. A fellépők között lesz még mások mellett Zorán, Mező Misi, Radics Gigi, Alba Hyseni, Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Szirtes Edina Mókus, Baricz Gergő, Vitáris Iván (Ivan & the Parazol), Sena, MC Columbo (Irie Maffia, Brains), Walkó Csaba (Compact Disco), Németh Juci, Beck Zoltán (30Y), Fehér Balázs (Carbonfools), Manoya, Kardos-Horváth János (Kaukázus) vagy Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) is.
A Szimfonik Live 2011-es és 2012-es koncertjén kiemelkedő szerepet játszott Balogh Sándor, aki a szimfonikus átiratok többségét elkészítette. Ő most is a "fedélzeten van", ezúttal tíz dalt hangszerelt át, és természetesen az MR Szimfonikusokat vezényli.
"A munka úgy zajlott, hogy először én elkészítettem a dalok popzenei hangszerelését és szerkezetét. Utána a harminc dalt testvériesen elosztottuk háromfelé Balogh Sándorral, valamint Subicz Gáborral, a PASO trombitásával, aki tavaly már szintén közreműködött több dal hangszerelőjeként. Mindenki a saját világának és ízlésének megfelelő dalokat kapta" - elevenítette fel a zenei rendező.
Megemlítette, hogy a Neo által tavaly a Szimfonik Live-on előadott három dal szimfonikus átiratait ő készítette, és a zenekar pályafutása során korábban is többször kirándult ebben a világban. "Már az 1999-ben megjelent első Neo-lemezen, az Elektrogramon dolgoztunk az MR Szimfonikusokkal, a Minden lében két kanál című tévésorozat zenéjének feldolgozásához készítettünk egy nagy szimfonikus arrange-t Persuaders címmel. Használtunk szimfonikus hangszerelést a Kontroll filmzenéhez is".
Szeptember 7-én a Millenáris parkban az MR Szimfonikusok és az énekesek mellett egy rockzenekar is színpadon lesz, ebben Ábrahám Zsolt, a Heaven Street Seven gitárosa, Gátos Bálint, a Váczi Eszter és a Szörp zenekar basszusgitárosa, Benedek Tamás, a Neo dobosa, valamint Milkovics Mátyás, a Neo billentyűse szerepel.
"Egy szimfonikus megszólalásnak elementáris élménye van, mind zeneileg, mind akusztikailag, de ezzel általában csak a klasszikus zene kedvelői találkoznak. Szerintem minél több olyan produkció van, amely a könnyűzenébe is képes ízlésesen belevinni a szimfonikusokat, annál többen kedvelik meg az igényes, minőségi zenét. A popzene nyilván sokkal leegyszerűsítettebb, repetitívebb, de a technológiai fejlődés következtében egyre elérhetőbb az otthoni komputeres zenélés, amelyben ugyanúgy ott van a vonósok, fúvósok használatának lehetősége, ami jó" - fejtette ki Milkovics Mátyás az MTI-nek.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket