Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 05. 11:33, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - A Csík Zenekar Daloskönyve a hétfői mínusz egyedik napon

Sziget - A Csík Zenekar Daloskönyve a hétfői mínusz egyedik napon

A magyar könnyűzene néhány emlékezetes, illetve kevésbé ismert számának népzenei köntösbe ültetésén alapuló Daloskönyvével ad csaknem háromórás műsort az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar koncertzenekara, a Csík Zenekar a Sziget fesztivál hétfői, mínusz egyedik napján nyolc rangos közreműködő segítségével.

A Csík Zenekar koncertje 20 órakor kezdődik a nagyszínpadon, vendégként fellép Kovács Kati, Bródy János, Ferenczi György, Hobo (Földes László), Kiss Tibor, Lovasi András, Presser Gábor és Szörényi Levente is.
A speciális koncert a Sziget fesztivál világzenei programját egy évtizede szervező Marton László Távolodó és Lökös Csaba ötlete volt (a Csík Zenekar többször játszott az évek során a világzenei nagyszínpadon). A koncertre az eddigi nagy sikerű feldolgozások mellé az együttes új koprodukciókat is készített.
"Tíz évvel ezelőtt kezdődött, A kor falára című albumunkkal. Akkor egy erdélyi, mezőségi táncdallamot adtunk elő előbb hagyományos felfogásban, aztán egy dzsesszzenekarral szvingesen, végül visszatértünk az eredetihez. Már akkor az volt a szándék, ami most is: másképp megmutatni ezeket a gyönyörű dallamokat, mert így az emberek hamarabb rá tudnak lüktetni a mai világ ritmusára. Később Szabó Attila hegedűsünkön keresztül jutottunk el a Kispál és a Borzhoz, illetve Lovasi Andráshoz, így alakult ki az állandó és kölcsönös együttműködés" - mondta korábban Csík János (hegedű, ének) zenekarvezető az MTI-nek.
A zenekar és a közreműködő vendégek olyan dalokat dolgoztak fel, amelyek a magyar könnyűzene története és a zenekar "magánmitológiája" szempontjából egyaránt fontosak. Úgy rugaszkodnak el az eredeti daloktól, hogy közben magukba foglalják azok meghatározó énekhangjait, ezáltal olyan feldolgozások születnek, amelyek nemcsak a magyar könnyűzene műfajai, de azok nemzedékei között is hidat teremtenek.
Szabó Attila (hegedű, gitár, ének) a múlt heti sajtónyilvános próbán arról beszélt, hogy ezzel olyanokhoz tudják eljuttatni a magyar népzenét, akik biztos, hogy eddig nem hallgattak ilyet, de lehet, ezután fognak. Kitért arra, hogy az átdolgozásokban az eredeti pop-rock dalok népzenei, nem pedig elektronikus hangszerekkel szólalnak meg, ez adja a jellegzetes hangzást.
Az egyik közreműködő Kiss Tibor, a Quimby tagja lesz. Szerinte a Csík Zenekar kitalált egy olyan formát, amely egyfajta híd sok zenei világ között. "A Csík felismerte, hogy a nép zenéje és a modern popzene nem áll olyan távol egymástól" - vélekedett.
A hétfői koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz "csíkesített" nagy slágere, a Csillag vagy fecske, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a Sehol se talállak (Quimby), a Rock and roller (Kovács Kati), A kugli, az Átkozott féltékenység (Illés), a Maszkabál (Bródy János), az És jött a doktor (LGT) vagy az Elszállt egy hajó a szélben (Kex).
A Csík Zenekar 1988-ban alakult Kecskeméten, erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét 1993-ban készítette Boldog szomorú dal címmel. A ősszel megjelent Lélekképek a nyolcadik stúdióalbum. Felléptek Olaszországban, az Egyesült Államokban, Észtországban, Ausztriában, Belgiumban. A zenekar 1992-ben megkapta a Kiváló Művészeti Együttes díjat, 2007-ben Fonogram-díjat, 2009-ben Magyar Örökség-díjat vehetett át, Csík János 2010-ben pedig a Magyar Köztáraság Arany Érdemkeresztjét.
Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (szaxofon, tárogató, klarinét) és Szabó Attila (hegedű, gitár, ének).
A Csík Zenekar koncertje előtt 18 órakor a fesztivál KultúrZónájának Porondszínházában Születtem Magyarországon címmel Cseh Tamás-emlékestet tartanak. Az eredetileg a Thália Színházban bemutatott produkció rendezője Bereményi Géza, a zenei rendező Hrutka Róbert, közreműködik Udvaros Dorottya, Für Anikó, Cserhalmi György, Tompos Kátya, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert és Kálloy Molnár Péter.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket