Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Február 27. 14:30, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Székely politikus: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor a román miniszterelnököt már rég elfelejtették

Székely politikus: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor a román miniszterelnököt már rég elfelejtették

Napirend előtti felszólalásban bírálta a román miniszterelnök Székelyföld létét tagadó, az autonómiát eleve kizáró nyilatkozatait kedden a bukaresti képviselőház plenáris ülésén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezető elnöke, rámutatva: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacut mint politikust már rég elfelejtették.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti mandátumot szerzett, az RMDSZ-frakcióban politizáló háromszéki parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: "Ciolacu rosszabb, mint Ceausescu", botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy egy miniszterelnök nem tud különbséget tenni a román és a román állampolgár között.

"Ciolacu úr! Én nem vagyok román, mi romániai magyarok és székelyek nem vagyunk románok. Román állampolgárok vagyunk, mert így akarta a történelem" - szögezte le Kulcsár-Terza József.

Rámutatott: Európa támogatja az autonómiát, és úgy értékelte: a román miniszterelnök "beszél ostobaságot", amikor azt állítja, hogy az autonómia ostobaság. A MPE vezetője azt javasolta Marcel Ciolacunak: "nézzen szét Európában demokráciát tanulni", és ha találkozik a Korzikának autonómiát ígérő Emmanuel Macron francia elnökkel, "vigyázzon, nehogy megmérgezze".

A háromszéki képviselő leszögezte: Székelyföld volt, van és lesz.

"Mi a Székelyföldön és Erdélyben otthon vagyunk, és nem fogunk elmenni innen soha! A történelem kereke forog. Isten tesz majd igazságot! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - zárta politikai nyilatkozatát a román képviselőházban Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Címkék: románia, székelyföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.