Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2022. Április 05. 08:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi kutatásaira fordítja a dán Novo Nordisk Alapítvány elismerésével járó jutalmát Karikó Katalin - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért ítélte oda idei elismerését Karikó Katalinnak és kutatótársainak, Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának, valamint Ugur Sahinnak és Özlem Türecinek, a BionTech két vezetőjének a dán Novo Nordisk Alapítvány.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (mintegy 248 millió forint) támogatás jár. A jutalom 90 százaléka kutatási ösztöndíj, amelynek ráeső részét Karikó Katalin szegedi egyetemi kutatásaira költi. Az alapítvány további félmillió dán korona támogatást nyújt a négy díjazott tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. Így a Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről szimpóziumot is rendeznek Szegeden.

A biokémikus már korábban bejelentette, hogy a svájci Jeantet-Collen-díjjal járó 150 ezer svájci frankos támogatásból is egykori egyetemén folyó kutatásokat finanszíroz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél

2024. Szeptember 19. 06:00, csütörtök | Belföld

Árvíz - Orbán Viktor: megkezdődött a védekezés legnehezebb szakasza

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart

2024. Szeptember 19. 06:00, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon -