Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Április 29. 18:03, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

Kedden, a magyar film napján száznál is több programot, vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek Ankarától Washingtonig 35 városban.

A Magyar Nemzeti Filmalap tavaly rendezte meg először a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást - idézi fel a Filmalap hétfői közleménye.

A hagyományteremtő céllal indított sorozathoz ebben az évben már több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők, akik mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is szerveznek a régi és az új magyar filmekhez kapcsolódó eseményeket, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciai főosztályának köszönhetően pedig 35 városban összesen 47 vetítést szerveznek a külföldi magyar intézetek Ankarától Limán át Washingtonig.

A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el kedden Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére, a Budapest Film Zrt. egész nap magyar filmeket játszik a Művész, a Puskin, a Tabán és a Kino mozik egy-egy termében, a Cirkó az Oscar-díjas Mephistót és Tarr Béla Kárhozat című filmjét tűzi műsorra, a Szimpla Kertben pedig a Sose halunk meg! vetítése lesz a kedd esti program.

A pécsi Apolló moziban klasszikusok lesznek láthatók, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesz megtekinthető Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy, Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelépet és az Egri csillagokat vetítik.

Szolnokon a TISZApART moziban szabadtéren lesz látható az Egy pikoló világos című klasszikus, amelyhez személyenként egy pikoló világos sör is jár, Miskolcon a Grabovsky közösségi térben pedig ajándék pattogatott kukoricával várják a közönséget a Macskafogó vetítésére. A pápai Jókai Mór Művelődési Központ a Pápán és környékén forgatott filmekből indít vetítéssorozatot András Ferenc Végkiárusítás című filmjével kezdve.

A budapesti Anker't romkocsmában a filmzenék kapnak főszerepet kedd este, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy sétára hívja az érdeklődőket a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori "9-es műterem" helye tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket