Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 27. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Megvonta Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's.

„A” szintről „BBB” pluszra rontotta a hitelminősítő Spanyolország hosszú távú adósbesorolását, ráadásul az S&P most már kétéves recessziót vár a dél-európai országban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni.

Ha mindez nem lenne elég, a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorulhat. Érdekesség, hogy a hitelminősítő elemzésében elismeri, hogy a spanyol kormány, jelentős kiadáscsökkentés mellett átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, csakhogy a következő időszakban ez törvényszerűen visszafogja a gazdasági teljesítményt. Hosszú távon viszont kifizetődő lehet a spanyol gazdaság szerkezeti átalakítása.

Az lenne az igazán drámai, ha Spanyolország, vagy éppen Olaszország pénzügyi mentőövre szorulna. Egyrészt nincs rá elegendő pénz. Ha viszont a számok nyelvén eljátszunk a gondolattal, az egyik elemzőház becslése szerint 2014 végéig egy ilyen beavatkozás több mint 1000 milliárd eurót igényelne. Csak érzékeltetésképpen, az IMF-nek a névleg kibővített keretével, összesen nincs ennyi pénze.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.