Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Október 04. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Sertéspestises vaddisznót találtak Borsodban

Sertéspestises vaddisznót találtak Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma

- közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. A Nébih közleménye szerint járványügyi nyomozás folyik.

Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található.

Közölték, hogy a vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, azokhoz az új megjelenés a viszonylag nagy távolság, több mint 70 kilométer és a rendelkezésre álló, járványügyi adatok alapján nem kapcsolható.

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot - közölték.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Ezért fontos, hogy a kirándulók a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert, vagy élelmiszer maradékot a kiránduló helyeken.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis) találhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél