Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Július 25. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári Bence: különösen fontos a tehetségek támogatása

Rétvári Bence: különösen fontos a tehetségek támogatása

Különösen fontos a tehetségek támogatása, hiszen Magyarországnak a dualizmus kora óta az agyelszívás az egyik legnagyobb problémája: a magyar Nobel-díjasok többsége, noha itt kezdte pályafutását, tudását külföldön kamatoztatta - hangsúlyozta Rétvári Bence szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Charles Simonyi és Szilárd Leó magánösztöndíj-programokat meghirdető tájékoztatón közölte, hogy a fejenként 3 millió forinttal egy évre járó Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat, amelyet 2000 óta évente három tudósnak ítélnek oda, Charles Simonyi magyar származású szoftverfejlesztő finanszírozza, a személyenként 1,6 milliós Szilárd Leó Professzori ösztöndíjat - amellyel szintén három kutatót ismernek el 1998 óta a felsőoktatásban dolgozó iskolateremtő tudósok elismeréseként - pedig az E.ON Hungária Zrt. A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Wekerle Sándor Alapkezelő (WSA) bonyolítja le.
Mint Rétvári Bence rámutatott, a két ösztöndíj jól illeszkedik a kutatók támogatására létrehozott Nemzeti Tehetség Programhoz, valamint az egy évvel ezelőtt elfogadott Nemzeti Reform tervéhez, amely célul tűzi, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre.
Hidas János, a WSA főigazgatója az európai kutatási térségbe való integrálódást jelölte meg a fő célként. Mint kifejtette, a magyar nemzetgazdaság stratégiai prioritásai közé tartozik a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása, ezt azonban valóságos tartalommal csak a tehetséges, elhivatott emberek - politikusok, tudósok, üzletemberek tölthetik meg.
A főigazgató megfogalmazása szerint a két ösztöndíjprogram kiváló példái az állam és a magántőke együttműködésében létrejövő sikeres projekteknek.
"Egy jó államban az üzleti szféra és az állam stratégiai szövetségben áll, mivel a közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás" - emelte ki Hidas János, aki az állam iránti bizalom megnyilvánulásának nevezte, hogy a magánszféra által finanszírozott két ösztöndíjprogrammal kapcsolatos adminisztratív feladatokat az alapkezelőre bízták.
Hidas János elmondta, hogy a pályázatok beadási határideje október elseje, az elbírálást november végéig fejezik be, az ösztöndíjakat pedig decemberben adják át.
Keszthelyi Lajos akadémikus, a Charles Simonyi ösztöndíjbizottság elnöke a program eredményeit ismertette, amelynek elveit Simonyi Károly mérnök-fizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem legendás professzora, A fizika kultúrtörténete című könyv szerzője dolgozta ki. Eddig 35 kiváló kutató részesült támogatásban, közülük hetet később a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választottak, hármat pedig Széchenyi-díjjal jutalmaztak.
"Jó irányban hatott a kezdeményezés" - hangsúlyozta Keszthelyi Lajos akadémikus.
A sajtótájékoztatón adták át a pályázatokat elbíráló kuratórium tagjainak - Pap Lászlónak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem professzorának, valamin Vastagh Gyulának, a Pannon Egyetem professzorának a megbízóleveleket.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket