Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Április 19. 10:54, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Rendszerváltás utáni első ülésére emlékezik az Országgyűlés

Rendszerváltás utáni első ülésére emlékezik az Országgyűlés

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben.

A képviselők hétfőn a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb azonnali kérdéseket tesznek fel a kormánynak, kedden pedig nyolc előterjesztésről tartanak általános vitát. A parlament május 2-án a rendszerváltás utáni első szabad Országgyűlés harminc évvel ezelőtti megalakulására emlékezik.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, a képviselők ekkor néma felállással emlékeznek a közelmúltban elhunyt Fekete Györgyre, a nemzet művészére, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökére, aki korábban az MDF és a KDNP padsoraiban is helyet foglalt.

A napirend előtti felszólalásokat követően egy a polgári repülést érintő nemzetközi szerződésmódosítás kihirdetéséről dönt a parlament, majd az azonnali kérdések és az interpellációk következhetnek két-két órában.

Kedden nyolc törvényjavaslatról fejthetik ki a véleményüket a képviselők. Ekkor kerül terítékre a kormánynak a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakításáról szóló előterjesztése, valamint az ellenzék klímavészhelyzet kihirdetésével összefüggő javaslatai.

Az ülés április 27-én, hétfőn folytatódik, amikor az azonnali kérdésekre újabb két óra, a kérdésekre pedig 90 perc áll majd rendelkezésre.

Az Országgyűlés május 2-án, szombaton egyórás ünnepi ülésnapot tart, amelyen Áder János köztársasági elnök mond beszédet, a rendszerváltás utáni első országgyűlési választás eredményeként felálló parlament 1990-es alakuló ülésére emlékezve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket