Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 09. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Pincetúra és bordalnok verseny Somlójenőn

Pincetúra és bordalnok verseny Somlójenőn

A Fehér Csillag országjáró pincetúra-sorozat keretében pénteken rendezik meg az első Országos Bordalnok és Borvers Versenyt Somlójenőn, a Tornai Pincészetben.

Antal Zsuzsanna, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az augusztus elsejei határidőig több mint egy tucatnyian jelentkeztek a felhívásra. A zsűri elnöke Sebestyén Márta lesz, tagjai Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Többen saját költeményükkel készülnek a megmérettetésre, a legfiatalabb versenyző tízéves - tette hozzá.
A rendezvény célja a borkóstolás mellett a kulturális örökség bemutatása: a pápai Kékfestő Múzeum tanárainak közreműködésével a résztvevők a korongozás alapjaival ismerkedhetnek meg, az irodalmi hagyományokat Petőfi Sándor Gondűző borocska című "borgőzös" színpadi játékának bemutatásával ápolják. A rendezvény keretében pénteken emléktáblát avatnak Vörösmarty Mihály tiszteletére, mert a költő Jó bor című versét somlói látogatásán írta - mondta el Antal Zsuzsanna.
Este Mezítláb címmel Sebestyén Márta exkluzív zenés irodalmi estjét hallgathatják meg a pincetúra résztvevői. A programsorozat éjszakai fáklyás kalandos versenytúrával zárul, a Tornai Pincészettől a Somló hegyi kilátóig.
A Fehér Csillagok pincetúra-sorozat hagyományteremtő céllal, neves borászatok összefogásával indult. A borászok célja, hogy kulturális keretek között népszerűsítsék Magyarország kiváló minőségű fehérborait, az érdeklődök június 1 és október 14 között Tokajtól Sopronon át csaknem 20 pincészetben ismerkedhetnek a minőségi magyar fehérborokkal.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket