Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Október 24. 13:50, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Pannon Filharmonikusok: zene, színek, festészet

Pannon Filharmonikusok: zene, színek, festészet

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában (Müpa), ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

A földbarna, a jégkék, az üvegzöld, a tűzvörös és az aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Idéntől a Pannon Filharmonikusok hosszú távú együttműködésbe kezdtek a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában, a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet - hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente - a rezidens zeneszerző - Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal az Amadinda Ütőegyüttes szólaltat meg. A "múmia" avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyersességét is kifejezi - mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor.
A jégkékkel jellemzett koncerten nem szerepel kortárs mű, Csajkovszkij és Sibelius kompozíciója szólal meg. Az üvegzöld című esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét Vigh Andrea mutatja be, a tűzvörös esten ismét Stravinsky-kompozíció hallható, A tűzmadár című balettzene szvit változata. Végül az aranyokker koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett a 150 évvel korábban született Richard Strauss Don Quixote című alkotása hallható.
Az első koncert ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a 200-300 évvel ezelőtti műveket is.
Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója elmondta, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, csupán azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, és változatlanul szívesen hívják Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt.
A pécsi Kodály Központ megnyitásáig okuk volt arra, hogy méltó körülményeket keressenek a zenekar képességeinek bemutatásához, amióta a remek akusztikájú teremben hetente sikeres koncerteken bizonyítanak, a fővárosi bérlettel egyszerűen az a céljuk, hogy a gazdag és sokszínű budapesti koncertélet szereplői legyenek.
A Pannon Filharmonikusok az Armel produkciós iroda szervezésében fellépnek a rangos Normandiai Őszön, majd svájci és németországi turnéra indulnak - évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én és a berlini Philharmonie-ban fejezik be körutat 2014. január 5-én.
Nagy kihívás lesz, mert 17 nap alatt 13 koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus - közölte végül az igazgató.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket