Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Március 29. 14:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Pálinkás József részvételével alakult meg a Belgiumi Magyar Tudósklub

Pálinkás József részvételével alakult meg a Belgiumi Magyar Tudósklub

Sokkal aktívabban, szervezettebben szeretnénk bekapcsolni a külföldön élő magyar kutatókat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületi munkájába és a kutatóhálózat programjaiba - hangsúlyozta Pálinkás József a Belgiumi Magyar Tudósklub megalakulása alkalmából, Brüsszelből történt hazautazása után az MTI-nek.

Az MTA elnöke, aki előadást tartott a klubnak a brüsszeli Balassi Bálint Intézetben rendezett alakuló gyűlésén, kifejtette: a külföldön élő magyar kutatók sokszor nem is tudnak egymásról. A klub célja éppen ezért egy olyan fórum létrehozása volt, amely lehetőséget biztosít a belgiumi magyar kutatók tudományterületeket áthidaló eszmecseréjére, s egyben erősíti kapcsolataikat a tudomány hazai művelőivel. Ennek megfelelően a résztvevők sokakat érdeklő szakmai kérdésekről - a hazai kutatási partnerekkel való együttműködés lehetőségeiről, a pályázati rendszerek elérhetőségéről - kívánnak eszmecserét folytatni, de szóba kerülnek a hazatérés lehetőségei is.
"A tudósklub a brüsszeli magyar nagykövetség aktív közreműködésével jött létre. Alapítói Szepessy Edit sejt- és molekuláris biológus, a Brüsszeli Szabadegyetem Diabétesz Központjának a kutatóorvosa; Mátrai Janka, aki a génterápia, regeneratív és transzlációs orvostudomány területén végez kutatásokat; valamint Pokreisz Péter, aki a Leuveni Egyetem kutatójaként foglalkozik a szív- és érrendszeri betegségek korélettanával. Jelenleg már nyolcvan regisztrált tagja van, köztük sok a fiatal kutató. Elsősorban Belgiumban kutató-fejlesztő munkát végző magyar tudósokról van szó, de vannak olyanok is, akik tudománypolitikával foglalkoznak különböző uniós intézményekben. A klub tagjai között olyan ismert kutatók is vannak, mint Frühling János professzor, aki hosszú ideje szervezi Belgiumban a magyar tudományos életet" - fogalmazott Pálinkás József.
A rendezvénnyel kapcsolatban az MTA elnöke elmondta, hogy a tudósklubot Kovács Tamás Iván Magyarország brüsszeli nagykövete nyitotta meg szerda este, Pálinkás József bevezető előadásában pedig bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia programjait, valamint az MTA által meghirdetett pályázatokat, együttműködési lehetőségeket.
"A Belgiumban élő magyar kutatók rendszeresebben szeretnének információt kapni a magyar tudományos élet eseményeiről, különösen az együttműködési lehetőségekről. Ehhez segítséget nyújtanak a Brüsszelben működő magyar képviseletek is, például a Nemzeti Innovációs Hivatal irodája, vagy a nagykövetség tudományos és technológiai attaséja. Meggyőződésem, hogy a közös munkával erősíteni lehet a Belgiumban élő magyar tudósközösség és a hazai tudományos élet közötti kapcsolatokat. Ez elősegítheti, hogy közösen pályázzanak a különböző európai uniós programokban" - emelte ki Pálinkás József.
Hozzátette: nagyon jó, más országokban élő magyar kutatói közösségek számára is követendő kezdeményezésnek tartja a Belgiumi Magyar Tudósklub indítását. "Reményeim szerint a tudósklub élénk kapcsolatokat ápol majd a magyar tudományos közélettel, a Magyar Tudományos Akadémiával".
A tudósklub Magyar Tudomány Határok nélkül címmel a szélesebb közönségnek szóló előadássorozatot is indított, a tervek szerint évente öt-hat magyar kutatót kérnek fel, hogy tudományterületük aktuális kérdéseiről beszéljen. Az első felkért előadó Pálinkás József volt, aki A fizika világképe - A világ fizikaképe címmel angol nyelvű tudományos előadást tartott.
"Ismertettem, hogy mivel foglalkozik a modern részecskefizika, de természetesen szó esett a Higgs-bozonról és a kozmológiáról is. Ezek a kérdések keltették fel leginkább a hallgatóság érdeklődését, az embereket érthető módon érdekli, hogy miből és hogyan épül fel a világegyetem, miként fejlődik az univerzum" - összegezte előadását Pálinkás József.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket