Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Július 29. 09:44, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Országszerte felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek

Országszerte felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek

A hőség miatt az ország nagy részén elsőfokú, több megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. A fél országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: napközben a Dunántúl keleti peremén és a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan zivatar. Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás (lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 kilométer/órát meghaladó széllökés és jégeső is előfordulhat.

A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti.

Hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye kivételével mindenhol figyelmeztetések vannak érvényben. A fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Fejér és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között alakul. Késő estére 22-27 fok közé hűl le a levegő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte: a rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől életbe lépetik a vörös kódot, ami egy speciális eljárásrend.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket