Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Február 23. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Nem emelnek vádat emberölés miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában

Nem emelnek vádat emberölés miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában

Nem emelnek vádat emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában.

Az ügyészség csütörtöki döntése szerint ugyanis az érintett vállalatok megfelelően tájékoztatták a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról.

Az eljárást kezdeményező aktivisták és kórházak szerint a Philip Morris, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Benelux cégeket büntetőjogi felelősség terheli, amiért tudatosan olyan termékeket árusítanak, amelyek halálos betegségeket okozhatnak.

A panaszosok azt állítják, hogy a dohányvállalatok csaltak a laboratóriumi teszteken, s hangsúlyozták, hogy "függőséget okozó dohánytermékek évtizedek óta tartó, nagy volumenű előállítása és árusítása miatt meg kell indítani ellenük a büntetőeljárást".

A holland ügyészség csütörtökön közölte: a jelenlegi törvényi keretek között nincs valós esély arra, hogy megállapítsák ezen társaságok büntetőjogi felelősségét, ezért nem emelnek vádat.

"A dohányzás valóban halált okozhat, a vádhatóság szerint azonban a dohánycégek nem sértettek törvényt" - írták a kiadott közleményben, amelyben rámutattak, hogy a fogyasztók tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal.

Az aktivistákat képviselő Benedicte Ficq elmondta, hogy nem adják fel a harcot, és a fellebbviteli bírósághoz fognak fordulni. Kijelentette ugyanakkor, önmagában már az is nagy győzelem, hogy eddig példátlan társadalmi párbeszéd indult a kérdésről.

A British American Tobacco szóvivője üdvözölte a döntést. Mint mondta, nem is számítottak másra, mivel termékeik "minden vonatkozó előírásnak megfelelnek".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.