Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

- jelentette be szerdán Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitesti között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres - a Szeben megyei Bojca (Boita) és a Valcea megyei Cornetu-kolostor - közötti második szakaszának építése miatt van szükség. Az építőtelep előkészítése ugyanis erődirtással jár.

"A fák kivágására megvannak a szükséges engedélyek, de a nagy, az akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, így ennek a munkának az elvégzéséhez elkerülhetetlen a forgalom leállítása" - magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: a DN7-es főutat a július 8-ától kezdődően augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) fogja a napokban kijelölni.

"Számítok rá, hogy lesznek 'hozzáértők', akik bírálni fogják ezt az intézkedést, de nincs más megoldás. Ha autópályát akarunk, akkor ezeket a munkálatokat el kell végezni" - szögezte le Grindeanu.

Romániában 2020-ban kezdték építeni az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitesti és Nagyszeben között. Eddig 13 kilométernyi részt adtak át forgalomnak Szeben megyében. A Bukarestet a magyar határral (Nagylak II. - Csanádpalota átkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópályaszakasz a Bojca-Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni.

Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat - a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint - naponta átlagosan több mint 10 ezer jármű veszi igénybe.

Fotó: Wikipedia

Címkék: erdély, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.