Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. December 13. 12:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: vissza kellene vonni a kínai orvoslást engedélyező módosítást

MSZP: vissza kellene vonni a kínai orvoslást engedélyező módosítást

Az MSZP szerint vissza kell vonni azt a parlamentben hétfőn elfogadott módosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a hagyományos kínai orvoslást végzők Magyarországon praktizáljanak.

Erről Havas Szófia, a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa beszélt pénteken sajtótájékoztatón.
Elmondta, a fideszes képviselők javaslatára elfogadott módosító indítvány alapján a gyógyító tevékenység megkezdésének nem lenne feltétele a hagyományos kínai orvoslást végzők szakképesítését igazoló bizonyítvány magyarországi elismerése. Mindössze azt szabnák feltételül, hogy a kínai orvosok hazájukban ne álljanak az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy büntetőjogi intézkedés hatálya alatt.
Az MSZP-s politikus szerint ez ellentétes az európai normákkal, és kizárja a gyógyítók ellenőrzését.
Hozzátette: a módosítás mögött csak a kritikus magyarországi orvoshiány állhat, amire a Fidesz azt a megoldást találta, hogy "kínai orvosokat hoznak ide a jól képzett magyar orvosok helyett".
Véleménye szerint az egészségügyben kialakult állapotok miatt Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak le kellene mondania. Egyúttal sürgette, hogy a szerinte indokolatlan, nem előkészített módosító javaslatot még az egészségügyi salátatörvény jövő heti zárószavazás előtt vonják vissza.
A Fidesz három orvos képviselője – Bene Ildikó, Hollósi Antal Gábor és Kovács József – azzal indokolta javaslatát, hogy a magyar felsőoktatásban nem lehet elsajátítani a hagyományos kínai gyógymódokat, így a külföldön szerzett oklevél sem ismerhető el, a hagyományos kínai orvoslást végző szakemberek pedig ez idáig nem praktizálhattak önállóan.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket