Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 09. 17:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Miért redőződnek a vízben áztatott ujjak?

Miért redőződnek a vízben áztatott ujjak?

Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában - derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.

A szakemberek korábban úgy vélték: az ujjbegyek bőrének gyűrődése abból fakad, hogy a bőr legkülső hámja magába szívja a vizet, és megduzzad. A legújabb kutatások azonban felfedték, hogy az idegrendszer aktívan kontrollálja ezt a folyamatot azáltal, hogy összehúzza a bőr alatti ereket.
"Ez a mindenki számára közismert jelenség nem valamiféle mellékvonása a kéz- és lábujjbőr természetének, hanem funkcionális jelenség, amely valószínűleg az evolúció során alakult ki" - magyarázta Tom Smulders, a New Castle-i Egyetem evolúciós biológusa a LiveScience tudományos hírportálnak.
Smulders és kollégái 20 önkéntessel próbát végeztettek: nedves márványgolyókat és különböző méretű kisebb súlyokat kellett összeszedniük száraz, majd 30 percig meleg vízben áztatott kézzel. A résztvevők 12 százalékkal gyorsabban szedték össze a tárgyakat, amikor az ujjbegyeik redőzötté váltak.
"Kimutattuk, hogy a gyűrődött ujjakkal jobb a fogás nedves körülmények között. Ez úgy működik, mint a bordázat a gépkocsi kerekein, amely lehetővé teszi a jobb tapadást az úthoz" - magyarázta Smulders.
Egy másik lehetőség, hogy a redőződés változásokat okoz a bőr olyan tulajdonságaiban, mint a rugalmasság vagy a tapadósság, ami segíti a kéz- és lábujjakat abban, hogy jobban teljesítsenek nedves körülmények között.
Smulders szerint az evolúció során azért alakult ez így, hogy segítse az élelmiszergyűjtést csapadékos körülmények között, illetve folyókban és patakokban. "Mivel a jelenséget a lábujjakon is tapasztaljuk, ennek az lehetett az előnye, hogy őseink képesek voltak esőben jobban gyalogolni" - hangsúlyozta.
Hozzátette, hogy száraz tárgyak felvételénél mindegy, hogy az ujjbegy redőzött-e vagy sem. "Ez persze felveti a kérdést, hogy miért nem gyűrődnek állandóan ujjaink. Ezt szeretnénk megvizsgálni. Azt gondoljuk, hogy a redőződés csökkentené az ujjbegyek érzékenységét, és növelné azok megsértésének lehetőségét" - mondta.
A brit kutatók a Biology Letters című szakfolyóirat szerdai számában tették közzé tanulmányukat.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket