Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Július 13. 15:05, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Mengyi Roland: a pálinka legyen agrár vezértermék, világmárka

Mengyi Roland: a pálinka legyen agrár vezértermék, világmárka

A kormány célja, hogy a pálinka agrár vezértermékké, világmárkává váljon a következő években. Az agrárstratégiában külön is szerepel a pálinka, ez a márkanév hungaricum - mondta Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő szombaton Boldogkőváralján, sajtótájékoztatón.

A politikus, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is, a Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon elmondta: a pálinka fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, az italkülönlegesség értékesítése évről-évre nő. Ezért fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.
Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte.
A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig - emlékeztetett.
A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter.
Megjegyezte: az unió a háznál történő pálinkafőzés miatt is vitába szállt Magyarországgal.
Az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított, a magyar kormány azonban nem kíván lemondani erről a hagyományról, és az európai bírósághoz fordult. Várhatóan az idén vagy legkésőbb jövő tavasszal ítélet születik - jegyezte meg.
A kajszibarack Abaúj jellegzetes gyümölcse. A környéken elsősorban a magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, illetve a Pannónia fajtát termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.
A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly rendezte meg az 1. Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők az idén is a szüret idejére időzítették a mulatságot.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket