Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Január 08. 16:57, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdték a szombat óta barlangban rekedt csoport kimentését Szlovéniában

Megkezdték a szombat óta barlangban rekedt csoport kimentését Szlovéniában

Hétfőn megkezdték annak az öt embernek a kimentését a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangból (Krizna jama), akik még szombaton estek fogságába a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt

- közölte Srecko Sestan, a szlovén polgári védelem parancsnoka.

Sestan a sajtónak elmondta: az öt bajba jutott ember nincs veszélyben, a szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket.

A barlangon belül még időben egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki a bejárattól 2400 méter távolságra. Fűtött sátorban vannak, egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett. Van ennivalójuk, meleg ruhájuk és fáklyájuk, a barlangkutató csoport legfrissebb jelentései szerint az állapotuk stabil - hangsúlyozta a parancsnok.

A háromtagú család - két felnőtt és egy nagykorú gyerek -, valamint a két túravezető szombaton reggel indultak útnak, de nem tértek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A kimentésükhöz meg kellett várni, hogy a vízszint valamelyest leapadjon, de így is maradtak részek, amelyeket vélhetően úszva kell megtenniük.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

Fotó: AFP

Címkék: baleset, barlang, szlovénia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.