Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

A Portugáliától korábban beszerzett, 17 gépből álló repülőrajjal és a Norvégia által tavaly ősszel átadott, Románia dél-keleti részén szolgálatot teljesítő harci repülőkkel együtt a román légierő F-16-osainak számra így húszra emelkedett.

A tárca közleménye szerint az F-16-os repülőgépek NATO-parancsnokság alatt fognak harci járőrszolgálatot teljesíteni a szövetséges légtérben, hozzájárulva Románia és a NATO biztonságához.

"Ezek a repülőgépek fontos szerepet játszanak védelmi képességünk erősítésében és bármely támadó szándék elrettentésében a NATO keleti szárnyán, ugyanakkor biztosítják az átmenetet a román légierő számára az 5. generációs korszakba" - idézte a közlemény Angel Tilvar román védelmi minisztert.

Románia másfél éve kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőkre.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG-21-esekről az amerikai F-16-osokra. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.

Az átálláshoz szükséges pilótaképzés érdekében tavaly ősszel a dél-romániai Borcea támaszponton alakították ki az Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC). A Hollandia által rendelkezésre bocsátott repülőkön itt a gyártó Lockheed Martin oktatói nemcsak a román és NATO-szövetséges, hanem az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítik arra, hogy a 4. generációs amerikai F-16-osokkal repüljenek.

Címkék: f-16, légierő, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.