Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 27. 09:07, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Mark Knopfler-koncert jövő júniusban Budapesten

Mark Knopfler-koncert jövő júniusban Budapesten

Három év után ismét Budapesten koncertezik Mark Knopfler: a Dire Straits egykori gitárosa, énekese 2013. június 22-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros jövő áprilisban induló európai turnéján 25 ország összesen 72 városában fog játszani, és 2010-es magyarországi koncertje után három évvel, 2013. június 22-én ismét fellép a Sportarénában - tájékoztatta a koncertet szervező Live Nation az MTI-t.
A turné Knopfler szeptember 3-án megjelenő, sorrendben nyolcadik szólóalbumát, a Privateering-et népszerűsíti. A lemez húsz új dalt tartalmaz, és a zenész első dupla albuma 35 éves pályafutása során. "Ahogy öregszem, egyre többet írok. Jobban élvezem az egész folyamatot: írni, stúdióban dolgozni, majd turnéra menni és koncerteket adni. Az egészet élvezem. És már most majdnem bokáig járok az újabb dalokban" - mondta nemrég Mark Knopfler, aki néhány hónapja kapta meg az Ivor Novello Életműdíjat.
A zenész természetesen a régi Dire Straits-slágerek közül is jó néhányat elő fog adni a turné állomásain. "Nyilvánvalóan egy kicsit másképpen játszom őket, mint akkor, így marad értelme számomra és így tudnak életben maradni a koncerteken is. De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ" - mondta erről.
Az apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et (jelentése magyarul: a tönk szélén), amely country-s, blues-os ízű zenéjével rendkívül gyorsan sikeres lett, elsősorban Knopfler elképesztő (ujjal pengető) gitártechnikájának és inkább beszélő, mint éneklő hangjának köszönhetően. A csapat 1995-ig létezett, és olyan fontos albumokat készített, mint például a Making Movies (1980), a Love Over Gold (1982) vagy a Brothers In Arms (1985). Néhány örökzöld a csapattól: Twisting by the Pool, Money For Nothing, Romeo and Juliet, Walk of Life.
A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmek zenéi voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első "igazi" stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkinsszel, Van Morrisonnal és Emmylou Harrisszel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak.
A Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján. Több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig. Producerként közreműködött Bob Dylan és Randy Newman albumain is, Dylannel idén ősszel közös turnéra indul az Egyesült Államokban.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket