Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 15. 07:29, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Már egyetlen könnycseppből is kimutatható a vércukorszint

Már egyetlen könnycseppből is kimutatható a vércukorszint

Nemrégiben fejlesztettek ki egy olyan készüléket, amelynek segítségével már könnycseppek kémiai elemzéséből is megállapítható a vércukorszint.

A szakemberek szerint a módszer egy napon fájdalommentes alternatívát kínálhat a cukorbetegeknek a gyakori mérések elvégzésére.

Az előzetes kutatásokat nyulakon végezték el. A kémiai szenzor az állatok esetében képes volt a könnycseppekből kimutatni a vércukorszintet, fölöslegessé téve így azt, hogy invazív módon, vércseppekből kelljen megállapítani - írja az Analytical Chemistry.

Annak ellenére azonban, hogy maga a módszer nagyon ígéretes, a széles körű alkalmazásra még éveket kell majd várni. Sokáig tarthat ugyanis, amíg a szenzor fejlesztése eljut arra a szintre, amikor már egy átlagember is képes lesz biztonsággal használni.

A készülék nagy előrelépést jelentene a cukorbetegek kontrollvizsgálatának elvégzésénél. Jelenleg ugyanis egy páciensnek akár naponta többször is meg kell szúrnia magát, hiszen a most elérhető készülékek csak vérből tudják megállapítani a vércukorszintet.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vércukorszint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket