Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Augusztus 24. 09:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásai szerint Magyarország 2017. augusztus 24-én visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően újra megnyílhatnak a harmadik országok piacai a magyarországi élő baromfi és baromfitermék szállítmányok előtt. Bognár Lajos országos főállatorvos a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében levélben tájékoztatja valamennyi partnerország illetékes hatóságát a kedvező besorolásról.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírtak szerint az utolsó korlátozás alatti területet május 24-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság.

A járvány újbóli megjelenésének megelőzése érdekében egyes intézkedések továbbra is érvényben maradnak - hangsúlyozta a szaktárca.

Az állományok be- és újratelepítésének részletes feltételeit tartalmazó országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes, a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma 2016. november 3. és 2017. április 21. között 240 baromfiállományban, 200 vadmadárban és 10 fogságban tartott madárban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét.

A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett.

A leginkább sújtott kacsa- és libatartók részére ezen kívül csekély összegű jövedelempótló támogatást dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium, az érintett feldolgozók megsegítésére, a támogatási tervezet kidolgozása folyamatban van - közölte az FM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket