Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Július 13. 07:06, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Magyarország megfigyelő lett a Csendes-óceáni Szövetségben

Magyarország megfigyelő lett a Csendes-óceáni Szövetségben

Magyarország megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe, ami a kormány déli nyitás politikájának első jelentős latin-amerikai diplomáciai eredménye.

Tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap közleményben az MTI-vel.
A tárca áprilisban nyújtotta be hivatalos kérelmét, melyről az integrációs szervezet négy tagországának állam- és kormányfői döntöttek július elején Peruban.

A Csendes-óceáni Szövetséget "a szorosabb kereskedelemi koordináció és mélyebb integráció érdekében" a régió legnyitottabb gazdaságai hozták létre 2011 áprilisában. A szervezet világos és pragmatikus célokat követ, amelyek a gazdaság fejlesztését, a versenyképesség fokozását és az életszínvonal növelését szolgálják - áll a közleményben.

Magyarország a vízgazdálkodás, a kis- és közepes vállalatok támogatása, valamint - a Stipendium Hungaricum program keretében - az oktatás területén kapcsolódik be a közös munkába - tudatta a KKM.

A Csendes-óceáni Szövetség tagja Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru, számos más ország pedig megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában, köztük így már Magyarország is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban a mexikóvárosi magyar kereskedőház ünnepélyes megnyitásakor jelentette be, hogy Magyarország megfigyelőként felvételét kérte a szövetségbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.