Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 10. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Magyarázatot vár Róma Londontól

Magyarázatot vár Róma Londontól

Olaszország rossz néven veszi Londontól, hogy nem értesítette előre a csütörtöki, meghiúsult nigériai túszszabadítási műveletről.

Giorgio Napolitano olasz államfő pénteken „megmagyarázhatatlannak” nevezte, hogy a brit kormány nem értesítette előre Rómát. „Politikai és diplomáciai magyarázat szükséges” – fűzte hozzá az elnök. Giulio Terzi olasz külügyminiszter sürgette brit kollégáját, hogy London rövid időn – órákon – belül adjon választ az akcióval kapcsolatos olasz kérdésekre.

Brit és nigériai különítményesek csütörtökön közös műveletben próbálták meg az iszlamista terroristák fogságából kiszabadítani azt a két túszt, egy brit és egy olasz embert, akiket tavaly májusban ejtettek foglyul.

A rejtekhelyet megrohamozó katonák találták meg a két meggyilkolt túszt. Egyelőre nem világos, hogy miként és mikor haltak meg – közölte Steve Field, David Cameron brit kormányfő szóvivője.

Még az sem egyértelmű, hogy kik követték el az emberrablást. Nigériában a Boko Haram nevű radikális iszlamista csoport az utóbbi hónapokban fokozta terrorista merényleteit. A „nigériai táliboknak” is nevezett csoport az iszlám alapú törvénykezés, a saría bevezetését követeli. Mindazonáltal közleményében tagadta, hogy köze lenne a túszejtéshez.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.