Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 02. 13:22, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Kovács László: szó sincs magyar sikertörténetről

Kovács László: szó sincs magyar sikertörténetről

Az MSZP-s Kovács László szerint az adatok nem támasztják alá Orbán Viktor miniszterelnök szavait, aki Brüsszelben sikertörténetnek nevezte a magyar gazdaság eredményeit.

A volt külügyminiszter és uniós biztos szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a közép-európai térségben tavaly Magyarországon volt a legrosszabb a gazdaság teljesítménye - másfél százalékkal csökkent a GDP -, itt a legnagyobb az infláció, és már a hosszú távú kilátások is veszélyben vannak, mivel Európában itt a legalacsonyabb a beruházási ráta.
Mindezt nem lehet sikertörténetnek nevezni - hangoztatta Kovács László.
Hozzátette: kétségtelenül eredmény, hogy csökkent az államadósság és a deficit, ám az Európai Bizottság mégsem maradéktalanul elégedett. Ennek oka, hogy a testület szerint a kormánynak jobban kellene ügyelnie a kiigazítások minőségére, fenntarthatóságára, ami kiderült Orbán Viktor és José Manuel Barroso szerdai megbeszélésén is - mondta.
Az MSZP-s politikus bírálta a tranzakciós illeték bevezetését, amely a spekulatív pénzmozgások helyett például a csekkbefizetéseket sújtja, valamint a bankadót, amelynek mértéke meghaladja az Európában szokásosat, ezért gátolja a hitelezést.
Az IMF-tárgyalások megszakadásáról azt mondta: való igaz, hogy a pénzpiacról is lehet finanszírozni az országot, de lényegesen nagyobb kamatokkal, a kormány tekintélyét pedig porig rombolták azok a csúsztatások, amelyek a valutaalap állítólagos követeléseiről jelentek meg.
A szocialista pártelnök visszautasította, hogy gyűlöletkampányt folytatna az MSZP. Szerinte a Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt ábrázoló óriásplakátok mindössze a teljesületlen kormányzati ígéretekre hívják föl a figyelmet.
Kérdésre válaszolva Kovács László azt mondta: a német E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása előtt a kormánynak érdemes lett volna konzultálnia az Európai Bizottsággal, ilyen ügyekben ugyanis jobb az óvatosság, mintha utólag derül ki, hogy az ügylet uniós szabályokba ütközött.
A volt külügyminisztert az ellenzéki együttműködésről is kérdezték, azt feszegetve, eldőlt-e már, hogy az MSZP és az Együtt 2014 összefog a választásokon. Kovács László úgy felelt: elképzelhetőnek tartja, hogy a szocialista párt akár egyedül is győzzön, de legfeljebb szűk többséget tudna szerezni, a legfontosabb változásokhoz viszont kétharmados felhatalmazásra lesz szükség. Ehhez pedig összefogás szükséges - mondta.
Arra a kérdésre, hogy vajon Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója meg tud-e állapodni arról, kinek milyen szerep jusson, a szocialista politikus a 2002-es választások előtti időszakot idézte fel. Szerinte Medgyessy Péterrel közösen bebizonyították, hogy "két dudás megfér egy csárdában".

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket