Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Június 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Kóbor János magas ortodox egyházi kitüntetést kapott Moszkvában

Kóbor János magas ortodox egyházi kitüntetést kapott Moszkvában

Magas orosz ortodox egyházi kitüntetést kapott pénteken Kóbor János, a Omega frontembere, az együttes többi tagja pedig ugyancsak elismerésben részesült Moszkvában.

A magyar énekes a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, az Omega együttes többi tagja pedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült. Ezt az elismerést kapta meg a Moszkvai Magyar Kulturális Központ vezetője is közreműködéséért az Omega-koncert létrejöttében.
Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kitüntetést, amely Kóbor Jánost és az Omega együttes minden tagját váratlanul érte, Szergij atya, a moszkvai Szentlélek eljövetele kolostor vezetője, neves misszionárius kezdeményezte, aki vendégül látta őket pénteken az egyházi intézményben.
A pópa a hetvenes években maga is rockzenész volt, azóta nagy rajongója a magyar együttesnek, és ma az irányítása alatt álló kolostor égisze alatt is működik rockzenekar.
A kitüntetést Ilarion kelet-amerikai és New York-i metropolita, az orosz ortodox egyház külföldi elöljárójának tanácsadója adta át a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett, 51 éve működő magyar rockegyüttes énekesének.
A Nagykereszt társadalmi és egyben egyházi kitüntetés, amelyet a hagyományos keresztény értékek védelméért, hazafias tevékenységért adományoznak, és misszionáriusok is megkaphatják azt. Szergij pópa az ünnepélyes átadáson elmondta, Kóbor János nagyban hozzájárult az orosz-magyar kapcsolatok erősítéséhez.
A moszkvai ortodox kolostor vezetője úgy fogalmazott, hogy az Omega és a rockzene a szabadságot hozta el valamennyiük számára a hetvenes években, és ez a szabadság végső soron visszavezette az embereket a hithez, a valláshoz - idézte Szergij atyát Baranyi András.
Az Omega együttes fennállásának 51 éve óta először csütörtökön adott koncertet Oroszországban.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket