Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 08. 14:30, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kevesebb mint 30 százalékot kapott a kormánypárt?

Kevesebb mint 30 százalékot kapott a kormánypárt?

Az orosz kormánypárt kevesebb mint 30 százaléknyi szavazatot kapott a vasárnapi parlamenti választásokon.

Állítja egy nem kormányzati szervezet olyan önkéntes megfigyelőkre hivatkozva, akik országszerte figyelemmel kísérték a voksolást.

A magát polgári megfigyelőnek nevező csoport a honlapján azt állította, hogy Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország a vidéki körzetekben az érvényes szavazatoknak csupán a 29,8 százalékát szerezte meg. Moszkvában a párt 25,8 százalékot kapott. Az „alulmaradt” pártok viszont rendre több szavazatot kaptak a hivatalos eredményben feltüntetettnél.

Korábban az MNO arról számolt be, hogy a vasárnapi oroszországi választások eredménye a szakértők szerint nem jelent nagyobb belpolitikai változást, a győztes Egységes Oroszország párt a szavazatveszteségei ellenére képes biztosan vezetni az országot.

A hétfő délelőtt kiadott előzetes eredmények alapján a választásokon Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország szerezte meg a szavazatok 49,54 százalékát, így a 450 fős dumában várhatóan 238 képviselői helye lesz. A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat a dumában.

Az orosz rendőrség újabb több száz Putyin-ellenes tüntetőt tartóztatott le. A demonstrálók azzal vádolták meg az orosz miniszterelnököt és pártját, hogy meghamisította a vasárnapi parlamenti választások eredményeit.

Az őrizetbe vett személyek között van egy volt miniszter is, aki mostanában Putyin egyik leghevesebb bírálójának számít. Az ellenzéki megmozdulások miatt Moszkvában rendkívüli készültséget rendeltek el. A belügyminisztérium beismerte, hogy vidékről is küldtek rendőri erőket a fővárosba, „a lakosság biztonságának szavatolására”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.