Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Október 24. 14:13, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Kétségbeesetten küzdenek a romok alatt rekedtekért

Kétségbeesetten küzdenek a romok alatt rekedtekért

A legfrisebb adatok szerint 217-re emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma - közölte hétfő reggel Idris Naim Sahin belügyminiszter. Ezernél is több sebesült van.

A 75 ezer lakosú Ercisben súlyosabb a helyzet, mint Van tartományban, mert előbbiben nagyon sok az összedőlt ház, és sokan lehetnek a romok alatt. A lakosok kétségbeesetten, kiabálva keresik hozzátartozóikat, sokan közülük részt vesznek a romok elhordásában és a túlélők felkutatásában.

Az amerikai geológiai intézet (USGS) hajnalban 7,3-asról 7,2-esre módosította az első rengés nagyságát. Ez így is a legerősebb rengés Törökországban sok év óta. Az USGS több mint száz utórengést regisztrált. Ezek között volt egy körülbelül 6-os erősségű a főleg kurdok lakta Van város közelében.

Az ország 38 tartományából 1275 mentőalakulatot riasztottak és küldtek a helyszínekre, de a hadsereg is segít a mentésben, kutatásban.

A TRT televízió jelentése szerint Van város börtönéből ki tudott szökni 150 rab, mert leomlott a börtön egyik fala. Egy börtöntisztviselő viszont úgy nyilatkozott, hogy sokkal kevesebb rab szökött el, és azok közül is több visszatért már a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Két erős földrengés 1999-ben 20 ezer halálos áldozatot követelt az ország északi részén.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.