Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Április 19. 11:05, szerda | Belföld
Forrás: mti

Kékestetőn tízcentis a hó

Kékestetőn tízcentis a hó

Kékestetőn tízcentis hóvastagságot mértek szerdán - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A magasabb hegyekben akár 50 centiméteres hóréteg is kialakulhat.

Az észlelések szerint az ország több pontjáról - köztük Budapestről, Biatorbágyról, Pilisvörösvárról, Somogyvárról, Pápáról, Kecskemétről, Szegedről - jeleztek havas esőt, illetve hóesést. A 300 méter feletti települések közül Sopron-Brennbergbányán, míg az alacsonyabban fekvők közül Szegeden is kialakult hólepel.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója szerda délelőtt a Mátrából bejelentkezve elmondta: 15-20 centiméteres hó borítja a tájat. A térség főútjain is nehezíti a közlekedést a havazás, több helyen kidőlt fák, leszakadt faágak is akadályokat képeznek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, középső és keleti területeken a nap folyamán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken a viharos szél veszélyére is figyelmeztetnek.

Azt írták: az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is egyaránt valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően - mint írták - "tapadó hó" lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Címkék: , havazás, kékestető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél