Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Szeptember 12. 09:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kalapács József-életműkoncert: 50 év totál, 30 év metál

Kalapács József-életműkoncert: 50 év totál, 30 év metál

Eddigi három évtizedes karrierje legjobb dalait adja elő pénteken a PeCsa Music Gardenben az 50 éves Kalapács József, a hazai metálzene egyik emblematikus alakja.

Kalapács József olyan együttesek frontembere volt, mint a Pokolgép, a Kalapács, az Omen vagy a Hard. A pénteki koncerten az elmúlt 30 év legjobb dalai hangzanak el egykori és jelenlegi zenésztársak közreműködésével a Petőfi Csarnokban - közölték a szervezők az MTI-vel.
Az énekes 1982-től nyolc éven át szerepelt a Pokolgépben; ez a zenekar készítette Totális metál címen az első heavy metál albumot Magyarországon. Az együttes olyan népszerű dalokat írt, mint A jel, a Mindhalálig rock and roll, az Ítélet helyett vagy A háború gyermeke.
1990-től 2000-ig a régi zenésztárssal, Nagyfi Lászlóval közösen alakította meg Kalapács az Omen zenekart, majd saját neve alatt, a Kalapács nevű együttesben énekelt. 2005-ben korábbi Edda-tagokkal hozta létre a Hard zenekart, amelyben a korábbiaktól eltérően hard rockot énekelt. 2009 óta létezik egy akusztikus felállású zenekara is: a Kalapács és az Akusztika részben korábbi együtteseinek dalait játssza akusztikus hangszereléssel, részben megzenésített verseket és Kormorán-dalokat ad elő.
Kalapács József a kilencvenes évek elejétől több rockoperában és musicalben is szerepelt, többek között Csaba királyfi, Koppány, Hegedűs István, Janus vezér, Fanatikus Simon vagy Mr. Mefisztulész szerepében, és immár 18 éve tagja a Madách Színház társulatának.
A szeptember 14-i koncerten az énekes hat korszaka - ős-Pokolgép, Pokolgép, Omen, Kalapács, Hard, Akusztika - legjobb dalai csendülnek fel. Az est fellépői között lesz mások mellett Paksi Endre, Rudán Joe, Nagyfi László, Tarca László és Pazdera György.
A kerek évfordulókra Kalapács József kiadója, a Hammer Records újra kiadja CD-n és DVD-n az énekes jelenlegi és korábbi zenekarával készült albumát, először a jubileumi koncerten. A digitálisan korszerűsített felvételeket tartalmazó korongokra dalszövegek, archív fotók, bónusz dalok, klipek is kerültek. A széria része az említett 1986-os Pokolgép-album, a Totális metál, valamint a zenekartól az 1987-es Pokoli színjáték, az 1988-as Éjszakai bevetés, az 1990-es Metál az ész, valamint a régi koncertfelvételekkel eredetileg 1995-ben kiadott Az utolsó merénylet.
Az Omen három korai albuma - a Feketében (1991), a Brutális tangó (1992) és az Anarchia (1993) -, valamint a Müller Péter Sziámi szövegeivel készült, kísérletező hangvételű Idegen anyag (1997) is elérhető lesz CD-n, akárcsak a későbbi Hard zenekar előfutárának tekinthető szólólemez, a Kalapács (1996).

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket