Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Június 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Káel Csaba: nagy az érdeklődés a Müpa operajátszási módja iránt

Káel Csaba: nagy az érdeklődés a Müpa operajátszási módja iránt

A hangversenytermi operajátszás magyarországi gyakorlatát ismertette a modern operajátszásról Pekingben megrendezett nemzetközi tanácskozáson Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója. A rendezvényen a Müpa mellett a Magyar Állami Operaház vezetői is részt vettek.

"A négy éve átadott hatalmas, 2,1 négyzetkilométer alapterületű pekingi kulturális komplexum, a nemzeti előadó-művészeti központ (NCPA) évente rendez nemzetközi fórumot azért, hogy minél előbb bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe. Az Egyesült Államok mellett csak Magyarország küldött több intézményből résztvevőket, a Müpa mellett a Magyar Állami Operaház is képviseltette magát" - mondta el az MTI-nek Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.
A világ legnagyobb operaházainak, valamint a Müpához hasonló intézményeknek a képviselői voltak jelen a tanácskozáson. Az egyik kerekasztal-beszélgetés témavezetésére Káel Csabát kérték föl. Ezek a szekcióülések a világszerte aktuális kérdéseket vetik föl, ő a klasszikus operák mai előadásmódjának a Müpában kifejlesztett gyakorlatát ismertette az érdeklődőkkel, akik között ott voltak a müncheni Bajor Állami Operaház, a Bécsi Állami Operaház, a New York-i Metropolitan Opera, a Seattle-i Operaház vezető személyiségei is.
"Többen nagy tetszéssel érdeklődtek a nálunk alkalmazott megoldás iránt, amelyet néha félig szcenírozottnak, máskor minimálisan szcenírozottnak szoktunk nevezni, a Budapesti Wagner-napokra inkább a minimalizmus jellemző. De játszottuk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán például Donizetti A szerelmi bájital, Puccini Pillangókisasszony, Purcell A tündérkirálynő és Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját - különféle zenetörténeti korból és stílusból való műveket" - hangoztatta Káel Csaba.
A hangversenytermi operajátszás azért nagy kihívás az előadások létrehozói számára, mert a zenei élmény a kifinomult akusztika miatt teljesen új dimenziót ad az alkotásoknak - hangsúlyozta. Másutt is játszanak nem színházi körülmények között (inkább koncertszerűen) operákat, de nehezen tudják elképzelni, mit lehet a pódiumon hozzáadni a megszólaltatáshoz - tette hozzá.
"A prezentációm után többen odajöttek hozzám, és elmondták, mennyire érdekesnek tartják azt módot, ahogy a Müpa közelít a művekhez. Kínában ez különösen izgalmas kérdés, hiszen az elmúlt fél évtizedben vidéken legalább 10 Müpa-méretű vagy nagyobb koncertpalota épült, és ezek nincsenek feltöltve tartalommal. Tág lehetőség mutatkozik az együttműködésre" - mondta Káel Csaba.
A Müpa vezetője hasonló érdeklődést tapasztalt a pekingi fórumot megelőzően a Nemzetközi Előadó-művészeti Társaság (ISPA) Szöulban rendezett éves kongresszusán is. Az olasz menedzserek erősen megrohamozták a térséget, Dél-Koreát és Kínát is. Mindkét helyen a vendéglátók azt értékelték, hogy a Müpa vezérigazgatója koprodukciókat javasolt, megszólította ezen országok intézményeit, és nem csupán az üzleti haszon megszerzésére törekedett.
Káel Csaba felkereste Sanghajt is, az ottani partnerrel a közelgő, 2013-as Verdi-évfordulóval kapcsolatban bontakozik ki egy rangos közös produkció tető alá hozása.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket