Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 27. 12:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Jobbik: az alaptörvény rögzítse az MSZP és a DEMISZ felelősségét a törvénytelen vagyonszerzéséért

Jobbik: az alaptörvény rögzítse az MSZP és a DEMISZ felelősségét a törvénytelen vagyonszerzéséért

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy kerüljön be az alaptörvénybe: az MSZP és a DEMISZ felelősséget visel az MSZMP és a KISZ vagyonának 1989-es törvénytelen megszerzéséért. Erről Gaudi-Nagy Tamás beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az alaptörvény negyedik módosításához - amelynek a parlamenti tárgyalása jelenleg is folyamatban van - nyújtottak be ebben a témában módosító javaslatokat. Ezekben annak a kimondását kezdeményezik, hogy az MSZP törvénytelenül szerezte meg az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) akkori értéken 8,3 milliárd forintos vagyonát, a DEMISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) pedig a KISZ (Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség) 3 milliárdos vagyonát.
Gaudi-Nagy Tamás szerint az összesen több mint 800 ingatlan az államot illeti meg, ezért külön törvényt kellene hozni a jogkövetkezményekről. Lehetséges következménynek nevezte az MSZP állami támogatásának megvonását, kártérítés fizetését, vagy akár az ellenzéki párt feloszlatását.
Gaudi-Nagy Tamás "kapitális csalásnak" nevezte, ahogy az MSZMP 1989 októberi kongresszusán a párt tagjai megalapították az MSZP-t és kimondták annak jogfolytonosságát az MSZMP-vel. Szerinte az egyesülési jog értelmében új pártnak minősült az MSZP és így nem "örökölhette" volna az MSZMP vagyonát. A KISZ esetében 1989 áprilisában mondták ki a szervezet megszűnését és a hatályos törvények szerint mivel nem rendelkezett a vagyonáról, ezért annak az államra kellett volna szállnia. Ehhez képest az 1989 májusában alakult DEMISZ szerezte meg a KISZ teljes vagyonát - ismertette a Jobbik országgyűlési képviselője.
Gaudi-Nagy Tamás szerint nem szabad következmények nélkül hagyni ezeket az eseteket, ezért a Jobbik azt szeretné, hogy az MSZP és a DEMISZ "nevesítetten kerüljenek megbélyegzésre" az alaptörvényben és gondoskodjon a jelenlegi kormányzat a szankcionálásukról.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket