Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 21. 16:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jobbik: a munka nélküli romák életmódja a konfliktus oka Cegléden

Jobbik: a munka nélküli romák életmódja a konfliktus oka Cegléden

A Jobbik helyi országgyűlési képviselője szerint "a magyarok és a romák közötti konfliktus" nem az elmúlt napokban kezdődött Cegléden, a más településekről oda költözött cigányok "bűnöző életmódja" okolható a feszült hangulat kialakulásáért.

Korondi Miklós keddi ceglédi sajtótájékoztatóján az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület korábbi, Kékkő utcai gyülekezőhelyén, egy magánház udvarán azt mondta: a média elferdítette és manipulálta az elmúlt napokban a városban történteket.
Hangsúlyozta: a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek a más településekről oda költözött munka nélküli romák "bűnöző életmódja", elsősorban a lopások és betörések miatt. Ez az "egyre tarthatatlanabb helyzet" előzte meg azokat a feszültségeket, amelyek a vasárnap éjszaka lezajlott eseményekhez vezettek - mondta.
A jobbikos képviselő közölte, hogy az elmúlt két évben számos helybeli kereste meg ilyen problémákkal, s a panaszok nyomán ő írásban kért segítséget a város vezetőjétől és annak képviselő-testületétől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát - tette hozzá.
Korondi Miklós azt mondta: augusztus 14-re lakossági fórumot szerveztek, és ott ezúttal sem kaptak érdemi támogatást a helyi rendőrségtől és a polgármestertől a jelzett problémák megoldásához.
Közlése szerint a környékbeliek reménytelenségükben kényszerültek a saját kezükbe venni sorsukat, emiatt kérték végül az Új Magyar Gárda Mozgalom segítségét, annak tagjai jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat.
A képviselő azt mondta: szombat este a sétára induló gárdistákat és a készenlétet ellátó öt rendőrt cigányok nagy létszámú, felfegyverkezett csoportja megkergette. A konfliktus vasárnap éjszaka érte el tetőfokát, állítása szerint csak személyes jelenlétének és "a nemzeti mozgalmak tagjainak” volt köszönhető, hogy nem történt atrocitás a szemben álló felek között.
Korondi Miklós közölte: a kritikus napokban Földi László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere nem jelent meg a helyszínen, holott a helyeik ezt szerették volna. Hozzátette, a településvezető sajtónyilatkozatával ellentétben igenis súlyos a helyzet Cegléden, az mielőbbi intézkedést kíván, megelőzendő, hogy az indulatok erőszakba torkolljanak.
Kijelentette: mindez Magyarország számos területén ismert jelenség, hatékony kezeléséhez szükség volna a "számos nyugati országban jól működő, nem a sebességméréssel, hanem a közrend védelmével megbízott" csendőrség felállítására.
Cegléden a hétvégén jelentős volt a rendőri készültség, miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között. Vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Atrocitás nem történt.
A Pest megyei város polgármestere akkor azt közölte: hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat a minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök.
A történteket az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és roma szervezetek is elítélték.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket