Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Március 01. 14:32, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Jegybankelnök-jelölés - MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban, így az ellenzéki párt egyikük kinevezését sem támogatja a gazdasági bizottság pénteki ülésén - jelentette ki a testület ülése előtt Tukacs István újságíróknak.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.
Tukacs István pénteken úgy fogalmazott: Matolcsy György volt az, akinek a minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a neve összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.
Az MSZP szerint Matolcsy György produkciója gazdasági miniszterként nem súlyos, hanem "szánalmas", hiszen a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg a 2006-os szinten áll, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre csökkentek, vagyis Matolcsy Györgynek "sikerült a gazdaságot a nullára hűtenie".
Emellett a szocialisták szerint Matolcsy nevetséges közszereplő, hiszen ő volt az, aki "a keserves magyar valóság mellett tündérmesét álmodott, ötletszerű gazdaságpolitikai ügyeket képes volt unortodox módszerként tálalni, és aki piros pöttyöt képzelt az újszülöttek fenekére" - mondta Tukacs István.
Az MSZP álláspontja szerint tehát Matolcsy Györgyön sem a szakmaiságot, sem a tekintélyt nem lehet számon kérni. "Attól, hogy az udvari bolond eldobja a csörgős sipkáját, még nem lesz belőle aranykulcsos kamarás" - fogalmazott Tukacs István.
Hozzátette: szerinte Varga Mihály csak ügyvezető gazdasági miniszter lesz a kormányban, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági miniszter mozgástere nulla, mivel nincs más útja, mint az eddigi gazdaságpolitika továbbvitele.
Az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy ne tegyen kárt az MNB-ben és a monetáris politikában, valamint óvja meg a jegybank függetlenségét. Ismertette: Orbán Viktor a pénteki interjúban meghatározta azt is, hogy mi a dolga Matolcsy Györgynek az MNB élén: a kormányfő azt várja az MNB-től, hogy feladva önállóságát és függetlenségét a kormány gazdaságpolitikájának alárendelten cselekedjen. Ez példátlan a jegybank történetében - véli az MSZP.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket