Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 28. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Újabb, szlovák állampolgárságukat vesztett magyarok fordulnak Strasbourghoz

Újabb, szlovák állampolgárságukat vesztett magyarok fordulnak Strasbourghoz

Újabb két, szlovák állampolgárságát vesztett magyar döntött úgy, hogy igénybe veszi az Emberi Méltóság Tanácsának jogi segítségét, és beadványt fogalmaznak meg a strasbourgi bíróságra - adta hírül a felvidek.ma hírportál

A lévai Dolník Erzsébet és lánya, Kiss Beáta azon szlovákiai magyarok sorába tartoznak, akik nyilvánosan felvállalták, hogy magyar állampolgárságot szereztek. Mostani döntésüket azután hozták meg, hogy több sorstársukhoz hasonlóan ők sem kaptak értesítőt a márciusi parlamenti választásokra. Ezt követően Kassai Gyula lévai református lelkész példája nyomán beadvánnyal fordultak a lévai városi hivatalhoz, hogy megtudakolják ennek okát.

"Hivatalos beadványt küldtem a lévai városi hivatalba, amire hivatalos válaszlevelet kaptam a polgármester aláírásával. Ebben most először írásban közölték, hogy az állampolgárságom "elvesztéséről" a nyitrai kerületi hivatal értesítette őket" - nyilatkozta Dolník Erzsébet. Hozzátette: azért fordult beadvánnyal a lévai hivatalhoz, hogy az kénytelen legyen hivatalos értesítést is küldeni arról, ki utasította őket arra, hogy töröljék a választók jegyzékéből."

Dolník Erzsébet saját elmondása szerint tovább folytatja a küzdelmet. Elmondta: kihasznál minden jogi lehetőséget, beleértve a bírósági eljárást is. "Mindenkinek látnia kell, ennek az állampolgársági "ellentörvénynek" semmi keresnivalója nincs Európában, de még Szlovákiában sem" - szögezte le Dolník.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.