Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 30. 11:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új halottvizsgálati és -szállítási szabályokat javasol a KIM

Új halottvizsgálati és -szállítási szabályokat javasol a KIM

Pontosítaná a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket, szigorítaná a hamvak hazavitelének szabályait és hatósági árassá tenné a halottszállítást nem természetes halál esetén.

Pontosítaná a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket, szigorítaná a hamvak hazavitelének szabályait és hatósági árassá tenné a halottszállítást nem természetes halál esetén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - az erről szóló tervezeteket a kormány.hu-n tettek közzé.

A KIM a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló kormányrendeletet, valamint az ezzel kapcsolatos törvényt is módosítaná azzal a céllal, hogy megújítsák a halottvizsgálat folyamatát és egyértelműbbé tegyék az ezzel kapcsolatos jogokat és a kötelezettségeket. Megalkotnák a rendkívüli halál esetén alkalmazandó hatósági eljárás szabályait és ezzel kapcsolatban csökkentenék az állam és a polgárok terheit - olvasható a kormányzati portálon elérhető tájékoztatásban.
A tervezet alapján nem természetes halál esetén hatósági árassá válhat a kórbonctani vizsgálatra, hatósági vagy igazságügyi boncolásra történő oda- és visszaszállítás, arra hivatkozva, hogy a tapasztalatok szerint ilyen esetben az előírt díjhoz képest a szolgáltatók más állami szereplő számára lényegesen drágábban teljesítenek. A szállítás díja továbbra is a kórbonctani vizsgálatot végző intézményt vagy az ügyben eljáró hatóságot terhelné.
A jövőben a hamvasztóüzemeknek minden évben kötelezően közzé kellene tenniük áraikat. Emellett a jelenlegi gyakorlathoz képest némileg szigorodnának a szabályok az elhunyt hamvainak hazavitelére vonatkozóan: az urnát akkor lehetne hazavinni, ha azt az elhunyt végrendeletében kérte, vagy a temetésre kötelezettek közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek a hazavitellel.
A KIM szigorítani javasolja a temetkezési szolgáltatók működésének szabályait, így kiterjesztenék az összeférhetetlenséget azokra az egészségügyi intézménnyel jogviszonyban álló munkavállalókra, akik az elhunyt kezelésében, kiadásában érintettek. A tárca javaslattervezete meghatározza a temetkezési szolgáltatók ellenőrzésének és szankcionálásának szabályait, így a temetkezési szolgáltatásokat engedélyező hatóság a jövőben bírságot szabhatna ki, illetve a működési engedélyt is visszavonhatná.
A javaslat új fogalmat alkot a nem természetes halállal kapcsolatban, biztosítja a személyes adatok kezelését, megteremti a halottszemléhez szükséges halottvizsgálati szaktanácsadói névjegyzék alapjait, ismételten kötelezővé teszi az igazságügyi szakértői eskütételt, illetve általános jelleggel meghatározza a szaktanácsadó fogalmát.
A KIM szerint az intézkedések végrehajtásával csökkenhet a felderítetlen halálesetek száma, egyértelműbb lesz a halottvizsgálat folyamata, eredménye pedig szakmailag megalapozottabb lesz.

Címkék: kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél