Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. November 04. 21:03, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Horthy-szobor - Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a dunamelléki egyházkerület püspöke

Horthy-szobor - Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a dunamelléki egyházkerület püspöke

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban vasárnap történtek miatt - olvasható a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu-n.

Szabó István püspök hétfőn közzétett nyilatkozatában (a Horthy-szobor avatására utalva) azt írta, hogy a történtekkel kapcsolatban az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel, "különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e" a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis hogy "megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".
Közölte, a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni, "hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek, amelynek politikai hasznát máris ki-ki maga láthatja, ám egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan".
Egy az oldalon ugyancsak hétfőn közzétett másik cikkben emlékeztettek arra, hogy vasárnap délelőtt istentisztelettel egybekötve avatták fel a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés templomának előterében Horthy Miklós mellszobrát.
A cikk szerint "a szoboravatás a Jobbik rendezvénye volt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az egyházközség megsértette azt az 1998-as zsinati határozatot, amelynek értelmében református templomban nem tartható olyan rendezvény, amely "párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja".
A vasárnapi szoboravatás előtti istentiszteleten ifj. Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét.

Címkék: Horthy-szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket