Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. December 12. 22:39, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói tiltakozás - Az ország több városában demonstráltak a hallgatók - ÖSSZEFOGLALÓ

Hallgatói tiltakozás - Az ország több városában demonstráltak a hallgatók - ÖSSZEFOGLALÓ

Az ország több városában tiltakoztak a hallgatók a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen szerdán. Budapesten több ezren vonultak végig a belvároson, és a Kossuth tér lezárt részét is elözönlötték. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek. Megszólalt az ügyről az Országgyűlés elnöke is, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormány kész a párbeszédre, de a diákok egyelőre nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Sopronban, Szegeden és más településeken tartott fórumokon visszatérő követelés volt a felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítása, az oktatás átfogó reformja, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlése.
A legnagyobb megmozdulás Budapesten volt.

A hallgatók a Műegyetem budai épületében gyűltek össze, ahol a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kijelentette, hogy a diákok akkor érhetik el követeléseik teljesülését, ha egységesek maradnak. Solti László, a Szent István Egyetem rektora a Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte, hogy ellentétes a nemzetközi trendekkel a forráskivonás a felsőoktatásból, és az a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.
A műegyetemről a diákok rendőri felvezetéssel Pestre vonultak az Erzsébet hídon át.

A hallgatók először a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt álltak meg egy időre, majd a Kossuth térre vonultak, ahol elözönlötték a lezárt területet. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, majd felsorakoztak az Országház előtt, de fél kilencig egyebet nem tettek. Ezután a rendőrsorfal néhány méterrel hátrébb szorította a tüntetőket.
Nagy Dávid az MTI-nek azt mondta: a kordon átlépését nem tervezték, az spontán módon történt. A HÖOK vezetője később megafonba beszélve arra figyelmeztette a diákokat, hogy radikális csoportok tagjai épültek be közéjük, és tüntetésük békés. A diákok azt követelték, hogy a kormány egy képviselője jöjjön ki hozzájuk, majd kilenc óra előtt elhagyták a teret. Mintegy kétszázan tovább indultak a Budapesti Corvinus Egyetem felé.
Szegeden a Fidesz-irodánál demonstráltak a hallgatók, akik ismertetni akarták követeléseiket a kormánypárti politikusokkal.

A diákok plakátjaikkal teleragasztották a létesítmény portálját, hogy „a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság”. Akciójuk után a Fidesz helyi elnöke közleményben hívta fel a hallgatók figyelmét arra, hogy ne sértsék mások alapvető jogait. Tudatta, hogy a kormánypárt politikusai készek a párbeszédre, de a diákok eddig nem keresték őket.
Hasonló véleményen volt Kövér László házelnök is, aki egy sásdi sajtótájékoztatón beszélt a hallgatói megmozdulásokról. Emlékeztetett arra, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel. Hozzátette: nem érti az elutasítást, és azt a kérdést tette fel, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg, vagy erődemonstráció zajlik.
Délelőtt a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új rendszerben csökken a hatáskörük.
"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá Giró-Szász András.
Szintén délelőtt jelentette be Nagy Dávid, hogy Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a HÖOK választmánya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket