Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 22. 12:49, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Halálhozó gént lepleztek le

Halálhozó gént lepleztek le

Kanadai kutatók felfedezték, hogy egy gyakori génváltozat kapcsolatba hozható a szaporítószervek bizonyos ráktípusaival; a megállapítás a betegség kezelésének új megközelítését hozhatja.

A petefészek, a méh és a here rákjának hátterében is a DICER jelű gén mutációja áll – közölték eredményüket a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban. A DICER-gént már évek óta ismerik a tudósok, ám pontos szerepe a tumorsejtek növekedésében tisztázatlan volt. Most kiderült, hogy amikor a DICER mutálódik, akkor megváltozik a funkciója is, mégpedig úgy, hogy közvetlenül részt vesz a rák kialakulásában. Mint Gregg Morin, a kanadai (brit kolumbiai) Michael Smith Genomtudományi Központ kutatója elmondta, ez nem a szokásos ki- és bekapcsoló jellegű szerep, hanem egyfajta karmesternek tekinthető a mutáns gén, amely a normális sejtek viselkedése és fejlődése szempontjából kritikus funkciókat dirigálja.

A továbbiakban más ráktípusoknál is elemzik a DICER génmódosulatának szerepét, és azt is meg kívánják vizsgálni, hogy milyen változtatásokat lehet elérni a mutáns génben.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél