Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2012. Február 25. 07:01, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress

Garázs helyett éves bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Garázs helyett éves bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Az osztrák főváros 23. kerületébe tervezett lakóparkban, a Bike City-ben garázs helyett éves bérletet, osztott használatú autókat és elektromos kerékpárokat bocsátanak a lakók rendelkezésére - tudatta a Compress.

Bécs 23. kerületében, Liesingben épül meg az első Bike City, ahol nem minden lakáshoz tartozik garázs illetve gépkocsibeálló. Helyette beköltözéskor ingyenes éves bérletet kapnak a lakók, és elektromos kerékpárok valamint osztott használatú autók is a rendelkezésükre állnak majd. A projekt célja, hogy ne csak az autóval megtett utak, hanem a gépkocsik számát is csökkentsék.

Bécsben egyébként törvény írja elő, hogy minden újonnan épülő lakáshoz autóbeállót vagy garázst is létesíteni kell. Az 1:1 aránytól csak kivételes esetben lehet eltérni – ilyen lesz a Bike City is, ahol tíz lakásra csupán hét parkolóhely jut majd.

Az új koncepció hátterében az a tapasztalat áll, hogy a város szélén épülő lakásoknál – főleg, ha jó a tömegközlekedés –, sok garázs évekig üresen áll, és még bérbe sem tudják adni őket. Tavaly óta a bécsi garázstörvény lehetővé teszi ugyan, hogy a kötelezően létesített parkolóhelyek tíz százalékát biciklik vagy egy nyomvonalú járművek tárolóhelyévé alakítsák át, de még így is sok a kihasználatlan hely.

A Bike City esetén az építtető, az Österreichisches Siedlungswerk így legalább megmenekül attól, hogy eladatlan gépkocsibeállói maradjanak, a megspórolt pénzen pedig plusz szolgáltatásokat biztosíthat az autómentes háztartásoknak. A megfelelő számú biciklitárolók mellett tíz elektromos kerékpár áll majd ingyen a lakók rendelkezésére, illetve szükség esetén kedvezményesen juthatnak az öt osztott használatú autó valamelyikéhez.

A Zöldek (Grüne) bécsi képviselője, Christoph Chorherr tájékoztatása szerint a Bike City még csak előfutára számos további lakhatási koncepciónak, amelyeknek szintén az autóforgalom visszaszorítása lesz a célja.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /Schaub-Walzer/PID

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.